Start >

Goudprijs daalt tot onder goudmijn productiekosten

28. juni 2013 door Goud Expert

De recente daling van de goudprijs tot $1200 en € 920 per troy ounce speelt zich volledig af in de papieren goudmarkt. Veel grote partijen verkopen hun papieren goud in ruil voor ander papier (euro’s of dollars). De vraag naar fysiek goud blijft onverminderd stijgen en de premiums (de opslag bovenop de goudprijs) worden steeds hoger. De premiums in India zijn recent verdubbeld van $10 naar $20 per troy ounce. De goudprijs is nu zover gedaald dat deze onder de productiekosten ligt van veel goudmijnen. Dit betekent dat het verliesgevend is om een goudmijn in bedrijf te houden, hetgeen de krapte in de fysieke goudmarkt nog verder zal doen stijgen.De situatie op de fysieke goudmarkt zal uiteindelijk de meestbepalende factor worden die de goudprijs zal bepalen.

De onderstaande grafiek geeft een overzicht van de door de goudmijnen zelf gerapporteerde productie kosten per troy ounce goud.

grafiek productiekosten goudmijnen

Pikant detail is dat de vakbonden in Zuid Afrika een loonsverhoging eisen van 100% hetgeen de winstgevendheid van de Zuid Afrikaanse goudmijnen verder onder druk zet.

Lees hier meer over op:

 

grafiek productiekosten goudmijnen

,

Reacties zijn gesloten