Start >

Turkse overheid probeert privé goudbezit te ontmoedigen met goud spaarrekening

22. maart 2012 door Goud Expert

Net als in India is het in Turkije en in de Turkse cultuur gebruikelijk om te sparen in fysiek goud en niet te vertrouwen op het Turkse banksysteem en de waarde van de Turkse munt de Lira. De economie van Turkije wordt gekenmerkt door frequente crises en devaluaties waardoor de bevolking weinig vertrouwen heeft in het bancaire systeem. Exact het tegenovergestelde als in Nederland. Door de recente economische groei importeert Turkije nu jaarlijks zeer grote hoeveelheden fysiek goud die door de centrale bank met dollars gefinancierd moeten worden. Een van de maatregelen om te proberen de goudimport te verminderen is het introduceren van een goudspaarrekening die rente in goud vergoed in combinatie met goud pin-automaten waar houders direct goudbaren kunnen pinnen vanaf hun goudrekening. De goudprijs is vandaag gesloten op $ 1644 / € 1246. Een daling van 0,3 procent.

Goud vraag Turkije 2009-2012

goudvraag Turkije

Het afgelopen jaar is de waarde van de Lira met 20% gedaald ten opzichte van de dollar. Dit is slechts één van de gevolgen van de zeer hoge inflatie waar de bewoners van Turkije al decennia mee moeten leven. Het vertrouwen in het banksysteem is dan ook minimaal en veel bewoners sparen uitsluitend in de vorm van fysiek goud omdat ze hiermee zeker weten dat hun spaargeld en de gespaarde koopkracht niet zal verdampen. De Turkse goudfederatie schat dat er circa 5000 ton goud met een waarde van $ 270 miljard dollar in particuliere handen is. Of het plan van de overheid zal slagen is moeilijk te voorspellen. De inwoners van Turkije hebben dit soort beloften in ieder geval al zeer vaak gehoord en zijn niet zo goed gelovig als de inwoners van West Europa en specifiek Nederland. De turken zullen moeilijk te overtuigen zijn dat de overheid het beste met hun voorheeft en er alles aan zal doen om hun koopkracht te beschermen. Of een goudrekening in combinatie met goud-pinautomaten dezelfde zekerheid bied als goud in eigen bezit zal moeten blijken in de toekomst. Onze voorspelling is dat dit niet zal werken omdat de banken ongetwijfeld niet al het goud in bezit zullen hebben en direct kunnen leveren in geval van een crises.

Lees hier meer over in The Wall Street Journal

, ,

Reacties zijn gesloten