160 ton goud terug op Venezolaanse bodem

31. januari 2012 door Goud Expert

Eind 2011 kondigde de centrale bank van Venezuela aan dat zij van plan was om het merendeel van haar fysieke goudreserves, die traditioneel buiten het land zelf werden opgeslagen, terug te halen naar Venezuela. Venezuela heeft namelijk meer vertrouwen in de directe toegang tot haar eigen fysieke goud op haar eigen grondgebied dan in de opslag bij grote banken in de Verenigde Staten en London. Vandaag melde Venezuela dat zij 160 ton goud heeft teruggebracht op eigen grondgebied. 51 ton goud blijft in het buitenland voor het doen van financiële transacties. De goudprijs steeg vandaag naar een nieuw hoogste niveau voor 2012 van $ 1.736 en € 1326.

Ook Nederland heeft het grootste deel van haar goudreserves opgeslagen in het buitenland. In New York ligt het grootste deel van de Nederlandse goudvoorraad. Recent zijn er stemmen opgegaan dat ook Nederland er goed aan doet om dit goud op eigen grondgebied op te slaan. Klaas Knot de president van de Nederlandsche Bank heeft dit voorstel echter direct verworpen. Fysiek goud kan alleen maar zijn functie vervullen wanneer u er direct fysiek toegang tot hebt. Dit geldt zowel voor kleine particuliere beleggers als voor de grote goudvoorraden van centrale banken. Wanneer u fysiek goud niet in eigen bezit heeft bent u afhankelijk van een derde partij die zijn papieren contract met u moet nakomen. In een situatie van faillissement of grote financiële, politieke of militaire onrust zijn papieren contracten weinig tot niets waard.

Lees hier meer over op bloomberg en zerohedge

Goudmarkt , ,

Reacties zijn gesloten