Ook Europese centrale banken zijn nu netto goud kopers

19. september 2011 door Goud Expert

Uit de laatste statistieken van de ECB en het IMF blijkt dat in 2011 de Europese centrale banken tot nu toe gezamenlijk 25,000 troy ounce (0,8 ton) goud hebben gekocht. Dit is een grote wijziging van beleid omdat vanaf 1999 de Europese centrale banken grote goud verkopers waren met gemiddeld 400 ton per jaar. Nu is de trend omgeslagen naar goud kopen hetgeen een belangrijk signaal kan zijn voor de goudmarkt.

Dit jaar waren Mexico, Rusland, Zuid Korea en Thailand de grootste goud kopers. Deze landen hebben hun goudreserves uitgebreid ten koste van hun dollar-reserves. In Europa waren de netto goud aankopen relatief klein en deze werden gedaan door Estland en Malta.

Johathan Spall (directeur edelmetalen bij Barclays Capital) ziet een nieuwe trend waarbij goud opnieuw meer en meer wordt gezien als de ultieme vorm van cash geld. Ook de Europese centrale banken realiseren zich dat goud een goede diversificatie kan zijn ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Lees hier meer over op GATA.

 

Goudmarkt , ,

Reacties zijn gesloten