Start >

Goudprijs naar nieuwe records in meerdere valuta

17. juli 2011 door Goud Expert

De goudprijs is op 15-07-2011 geëindigd op nieuwe records in meerdere belangrijke valuta. De goudkoers sloot op $ 1594, € 1125, £ 987 en ¥ 79.1250. Op weekbasis steeg de goudprijs in euro’s met 4,67% en in dollars met 4,24%. De goudprijs sloot voor het eerst boven het niveau van 1100 euro.  Belangrijkste oorzaak van de stijgingen zijn opnieuw de toenemende onrust over de kredietwaardigheid van de eurozone en de Verenigde Staten. Het lijkt erop dat beleggers zich realiseren dat het onbeperkt aangaan van schulden geen houdbare situatie is en negatief voor de waarde van hun lokale valuta.

Grafiek goudprijs 2009-2011 in euros

Goudprijs 2009 - 2011 euros

Grafiek goudprijs 2009-200 in Dollars

Goudprijs 2009 - 2011 dollars

Grafiek goudprijs 2009-2011 in Britse Ponden

Goudprijs 2009- 2011 in Britse Ponden

De problemen in de eurozone lijken zich te verergeren. Naast Griekenland, Ierland en Portugal zijn nu ook de problemen in Italië en Spanje acuut. Europese politici zullen alles in het werk stellen om ten koste van alles het systeem te redden. Dat tijdens dit proces de waarde van de euro sterk zal verminderen zal achteraf worden uitgelegd als een noodzakelijk bijeffect. Kopers van goud beschermen zich nu tegen de onvermijdelijke devaluatie van alle belangrijke internationale valuta.

De situatie in de Verenigde Staten is min of meer identiek aan die in Europa. Doordat de VS te veel schulden aangaan wordt de kredietwaardigheid aangetast. De politici in de VS hebben zichzelf een maximale schuldenlimiet opgelegd. In het verleden is deze schuldenlimiet altijd opnieuw verhoogd wanneer dat nodig was en dat zal ongetwijfeld ook nu weer gebeuren ondanks de stevige uitspraken van republikeinse politici dat de VS nu binnen haar mogelijkheden moet gaan opereren.

Aan goud analisten wordt regelmatig de vraag gesteld wanneer de stijging van de goudprijs zal stoppen en het verstandig is om fysiek goud te verkopen. Eric Sprott van Sprott Asset Management geeft hiervoor een handige vuistregel. Het is verstandig om fysiek goud te verkopen wanneer overheden structureel begrotingsoverschotten hebben, overheden vrijwel geen schulden hebben, er niet langer onbeperkt geld wordt bijgedrukt en de koopkracht van de valuta constant blijft over langere tijd. De valuta heeft dan alle belangrijke eigenschappen van goud en beide kunnen doorelkaar heen worden gebruikt afhankelijk van iemands persoonlijke voorkeur.

, ,

Reacties zijn gesloten