Wat betekent de eurozone crisis voor de prijs van goud en zilver?

29. juni 2011 door Goud Expert

De crisis in de eurozone heeft ons doen beseffen dat landen met teveel schulden niet onbeperkt kunnen blijven lenen zonder dat dat consequenties heeft voor het vertrouwen dat beleggers in staatsobligaties hebben. De crisis in Griekenland maakt duidelijk dat beleggers op zoek gaan naar andere instrumenten om hun vermogen te beschermen. Goud en zilver zijn hiervoor een van de meest voor de hand liggende instrumenten omdat de waarde niet grotendeels wordt bepaald door politici en centrale bankiers.

Julian Philips heeft in het onderstaande artikel een analyse gemaakt van het ontstaan van de eurozone crisis en de gevolgen hiervan voor de goudprijs. Zijn belangrijkste conclusie is dat hoe minder vertrouwen beleggers in de munt van een land krijgen, hoe meer zij op zoek gaan naar de alternatieven goud en zilver en dan voornamelijk goud. Het gevolg hiervan is de gestaag oplopende goudprijs in alle valuta van de afgelopen 10 jaar en met name die sinds het begin van de financiële crisis in 2008. Niet alleen particuliere beleggers komen tot de conclusie dat het veiliger is om een hoeveelheid goud aan te houden ook centrale banken prefereren goud boven het aanhouden van papieren valuta als reserve. Sinds 2010 verkopen de centrale banken geen goud meer en zijn ze netto kopers van goud geworden. Centrale banken geven dus een duidelijk signaal dat goud nog altijd geld is en goed alternatief is voor andere valuta in de huidige economie.

Lees het hele artikel op mineweb.

Economie, Goudmarkt ,

Reacties zijn gesloten