Goudkoers stijgt tot boven 1500 dollar, einde QE2 en uw belegging in goud

24. april 2011 door Goud Expert

In de week voor pasen 2011 is de goudprijs voor het eerst gestegen tot boven de $ 1.500,- en sloot op  21/04 op $ 1.507,70. In euro’s steeg de prijs naar € 1.035,25. De stijging in euro’s was deze week minder groot ten gevolge van de opnieuw dalende dollar. De dalende dollar wordt gezien als het steeds verder afnemende vertrouwen in de Amerikaanse overheid en de FED om de juiste acties te nemen om hun zeer grote begrotingstekort daadwerkelijk aan te pakken en de politiek te beëindigen van onbeperkt nieuwe dollars te creëren en daarmee Amerikaanse staatsleningen op te kopen.

Goudprijs in dollars

Goudkoers april 2011

Goudprijs in euro’s

Goudkoers euro april 2011

Een belangrijk signaal was de downgrade van toekomstige waardering van Amerikaanse staatsleningen door het rating-bureau S&P. Dit is het eerste ‘officiële’ signaal door een belangrijk instituut dat de Amerikaanse staatsleningen wellicht niet zo kwalitatief goed zijn als iedereen had gedacht. Veel beleggers en met name investeerders in grondstoffen hebben deze conclusie al lang getrokken en daarom is de FED met haar QE2 programma in het gat gesprongen en koopt voor in totaal 600 miljard dollar Amerikaanse staatsleningen op. QE2 is echter geen oplossing maar een verdere bijdrage aan het probleem.

QE2 beëindiging belangrijk moment voor beleggers in goud

De FED heeft aangekondigd dat het QE2 programma eind juni 2011 zal stoppen. Dit wordt een belangrijk moment voor beleggers in goud. Het is zeer moeilijk te voorspellen wat de reactie zal zijn van de financiële markten, rentes op staatsleningen, valuta koersen, de aandelen beurzen en de grondstoffenprijzen. De analyses van deskundigen lopen zeer uiteen. Alle scenario’s die bedacht kunnen worden, zijn beschreven. Van snel/langzaam oplopende rentes, dalende/stijgende aandelen beurzen en dalende/stijgende grondstofprijzen. Onze analyse is dat de beëindiging van QE2 op korte termijn een stijging van de dollarkoers zal laten zien (doordat de actie van de FED wordt uitgelegd als het einde van het onbeperkt creëren van nieuw geld). Dit zal een daling van de prijzen van grondstoffen en die van goud en zilver tot gevolg hebben. Tegelijkertijd zullen de rentepercentages op staatsobligaties snel oplopen. De oplopende rentepercentages zullen de FED ertoe dwingen vrij snel na het beëindigen van QE2 te starten met QE3 of welke naam er ook aan gegeven zal worden omdat het gehele financiële systeem niet kan overleven zonder extreem lage rente percentages. De dollar zal vervolgens weer sterk dalen, de inflatie zal nog sterker toenemen en de beleggers in goud kunnen profiteren van de tijdelijke dip in de prijzen. Hiernaast zijn de zomermaanden traditioneel de maanden waarin de goudprijs relatief laag is. Al met al wordt het een hete zomer voor beleggers in goud en zilver.

Beleggers in fysiek goud dienen echter nooit de lange termijn uit het oog te verliezen en de redenen waarom men investeert in fysiek goud.

Dollar, Economie, Goudmarkt , ,

Reacties zijn gesloten