Goudprijs sinds 2008 nu 10 kwartalen op rij gestegen

2. april 2011 door Goud Expert

De internationale goudprijs is het eerste kwartaal van 2011 gesloten op een prijs van $ 1.431,80. Dit is een stijging van slechts 0,7%. In euro’s sloot de goudprijs op 31 maart 2011 op € 1.007,42 een daling van 5,1% ten gevolge van de daling van de dollar/euro koers.

Grafiek goudprijs 2008 – 2011 in dollars

Goudprijs 2008 2011 dollar

Grafiek goudprijs 2008 – 2011 in euro’s

Goudprijs 2008 2011 euro

Het eerste kwartaal van 2011 was te kenmerken als zeer volatiel. In januari 2011 daalde de goudprijs sterk en de meeste deskundigen trokken de conclusie dat de sterke stijging van de edelmetalen en grondstofprijzen van afgelopen 10 jaar tot een einde was gekomen. Vanaf februari 2011 steeg de goudprijs  en die van alle overige grondstoffen prijzen weer sterk naar nieuwe records en werden de verliezen volledig goedgemaakt. De belangrijkste onderliggende oorzaken voor de stijging waren de onrust in het Midden Oosten, de aardbeving en tsunami in Japan, de schuldencrisis in de Europese Unie, toenemende berichten over oplopende inflatie en het aanhoudende zeer losse monetaire beleid van de centrale banken.

Fundamenteel zien we dat de belangrijkste onderliggende oorzaken voor een verdere stijging van de goudprijs onverminderd van kracht blijven. Met name de gevolgen van de extreem sterke monetaire stimulering beginnen nu hun invloed te krijgen. Een belangrijke oorzaak van de wereldwijde stijging van de grondstof en voedselprijzen is het grote aantal dollars dat door de FED in het wereldwijde geldsysteem wordt gepompt. De inflatie die hierdoor wordt veroorzaakt, zal moeilijk in te dammen zijn en een potentieel plotseling verlies van vertrouwen in het internationale geld systeem kan het gevolg zijn. Alleen fysiek goud in eigen bezit, biedt dan bescherming tegen verlies van vermogen. Op dit moment is de goudprijs historisch gezien nog steeds erg laag en iedere korte termijn daling kan worden beschouwd als een instapmoment. Het is nog steeds mogelijk om uzelf te beschermen tegen toekomstige financiële turbulente tijden.

Economie, Goudmarkt ,

Reacties zijn gesloten