Start >

Goudprijs terug op record niveau, zilverprijs naar hoogste punt ooit

6. maart 2011 door Goud Expert

De goudprijs heeft in de eerste week van maart 2011 zijn opmars verder voortgezet. De goudprijs sloot op 4-3-2011 op $ 1.432,80 terwijl eerder in de week een nieuw record van $ 1.440 werd neergezet. Zilver liet een nog sterkere stijging zien waarbij de zilverprijs op 4-3-2011 op het hoogste niveau in 30 jaar sloot van $ 35.67. In euro’s waren de stijgingen minder sterk door de sterke daling van de euro/dollar koers.

Goudprijs in dollars maart 2010 – maart 2011

Dollar index maart 2010 – maart 2011

 

De stijging van de goudprijs kan ongetwijfeld worden toegeschreven aan de aanhoudende onlusten in de Arabische wereld. Veel beleggers kiezen dan traditioneel voor goud als veilige haven. Opmerkelijk is dat de dollar index in dezelfde periode daalt in plaats van stijgt. Deze week is de dollar index onder het belangrijke niveau van 77 gedaald. Bij grote politieke onrusten werd de dollar traditioneel als veilige haven beschouwd door beleggers. Nu is dit niet het geval wat als een van de signalen gezien kan worden dat de dollar langzaam maar zeker zijn internationale positie als belangrijkste reserve valuta aan het verliezen is. Een daling van de dollar index onder het 76 niveau kan een verdere verzwakking van de dollar op korte termijn tot gevolg hebben. Echter gelet op de nieuwe schuldproblemen binnen de Europese Unie kan deze situatie snel omslaan en de euro een snelle daling laten zien. Ten op zichtte van de goudprijs blijven alle papieren valuta dalen.

Reacties zijn gesloten