Goudprijs herstelt zich van daling in januari

13. februari 2011 door Goud Expert

Op 27 januari 2011 werd de daling van de goudprijs beëindigd op een prijs van $1.314,90. Een daling van 7% vanaf het record in november 2010. In euro’s werd eveneens op 27 januari het laagste punt genoteerd van €958,38. Inmiddels is de goudprijs weer gestegen tot boven de $1.355 en €1.000. De grote groep anti-goud analisten was er in januari direct bij om te verkondigen dat dit het einde was van de opgaande prijs in goud (en zilver) en dat het nu weer tijd was om ‘normaal’ in allerlei papieren producten te investeren. Alhoewel een markt alleen maar kan bestaan doordat men tegengestelde conclusies trekt uit dezelfde gegevens, zijn wij het op alle punten oneens met de anti-goud analisten.

Grafiek goudprijs in dollars (februari 2010 tot en met februari 2011)

Goudprijs februari 2011 in dollars

Grafiek goudprijs in euros (februari 2010 tot en met februari 2011)

Goudprijs februari 2011 in euros

Het meest gebruikte argument van de anti-goud analisten dat de goudprijs niet verder meer zal stijgen is het feit dat er geen ruimte meer is voor verdere vraag naar goud door investeerders en voor de fabricage van juwelen. De feiten wijzen echter op het tegendeel. De twee landen met de grootste goudconsumptie ter wereld: India en China geven aan dat ze in de komende jaren hun goudconsumptie aanzienlijk zullen verhogen. China heeft gedurende de eerste 10 maanden van 2010 haar goud importen met een factor 5 verhoogd en met name de vraag onder kleine beleggers stijgt spectaculair. Ook de goud verkopen in India zijn in 2010 met 73% gestegen ondanks de gestegen prijzen. Zie ook ons artikel: Goud verkopen in India en China blijven hoog ondanks gestegen goudprijs. en dit artikel op bloomberg: "Gold Imports by China Soar".

Wij zijn van mening dat de vraag naar goud de komende jaren verder zal stijgen vooral in Azië ondanks het trage herstel van de economie. Deze vraag wordt verder gevoed door toenemende onzekerheden op het gebied van de schuldenposities van landen. In 2010 was de vraag naar goud door investeerders voor het eerst hoger dan de vraag naar goud voor juwelen aldus de GFMS.

De groeiende vraag naar grondstoffen in het algemeen zal ook de prijs van goud en zilver verder laten stijgen. Dagelijks lezen we berichten over de sterk gestegen voedsel en grondstoffen prijzen zoals: olie, graan, katoen, koper, rijst.  Alhoewel goud geen traditionele grondstof is die daadwerkelijk wordt verbruikt en geconsumeerd, zal zowel goud als zilver profiteren van de stijging van de grondstoffen prijzen. De stijging van de grondstoffen prijzen moet ook worden gezien in de toenemende hoeveelheid geld dat uit het niets gecreëerd wordt om hiermee de overheidstekorten te dekken. Deze geld creatie is een van de belangrijkste achterliggende oorzaken van de gestegen prijzen. Niet zozeer de prijzen gaan omhoog maar de waarde van het geld daalt zoals ook de onderstaande grafiek laat zien.

Koersontwikkeling goud 2001 tot 2011 t.o.v. belangrijkste valuta

Goudprijs ontwikkeling 2001 tot 2011 in diverse valuta

De koerstontwikkeling van de goudprijs ten opzichte van een vaste hoeveelheid grondstoffen laat een veel gematigder beeld zien. Goud koopt minimaal dezelfde hoeveelheid grondstoffen als in 2001.

 

 

Goudmarkt, Inflatie , , ,

Reacties zijn gesloten