Goudprijs in 2010 gestegen in alle valuta. Vooruitblik goud in 2011.

2. januari 2011 door Goud Expert

De goudprijs is in 2010 in alle valuta gestegen. De goudkoers is gestegen voor het tiende jaar op rij. In 2010 steeg de goudprijs in dollars met 29%. In euro’s steeg de goudprijs in 2010 met 39%. In Britse Ponden steeg de goudprijs in 2010 met 33% en in Japanse Yen met 13%. In dit artikel kijken we terug op 2010 en vooruit naar de goudprijs verwachtingen over 2011.

Grafieken goudprijs over 2010 in dollars, euro’s,  Britse Ponden en Japanse Yen

Goudprijs 2010 dollars Goudprijs 2010 euros
Goudprijs 2010 britse ponden Goudprijs 2010 Japanse Yen

 

Het jaar 2010 wordt gekenmerkt door een continu stijgende goudkoers. Alhoewel er enkele perioden van zwakte waren, zijn deze zeer kort geweest en herstelde de goudprijs zich snel tot de oude niveaus en wist vervolgens nieuwe records neer te zetten. In populaire media is de goudkoers tegenwoordig een van de vaste onderdelen. De belangrijkste fundamentele reden voor de stijging zijn de toenemende onzekerheden op de financiële markten welke primair worden aangedreven door het zeer losse monetaire beleid van de centrale banken en overheden. Hiernaast is in 2010 duidelijk geworden dat de financiering van de overheidschulden steeds moeilijker wordt en dat de solvabiliteit van diverse landen onzeker is geworden. Denk hier aan de Griekse en Ierse crisis. De schuldencrisis in de eurozone en de Verenigde staten en Japen waren centrale thema’s in 2010. Het politieke euro experiment blijkt (zoals velen reeds voorspeld hadden) niet te werken. De continuïteit van de euro wordt nu zelfs binnen de Europese Unie openlijk ter discussie gesteld. Iets wat 5 jaar geleden voor onmogelijk werd gehouden.

Centrale banken zijn in 2010 netto kopers geworden van goud. Rusland, China, India hebben grote hoeveelheden goud gekocht en de verkoop van de goudvoorraad van het IMF heeft geen grote invloed op de goudprijs gehad. Goud is de enige grondstof op de balans van de centrale banken en wordt als bezit (asset) beschouwd. De officiële reserves van China zijn in 2010 niet aangepast, maar zoals alles in de Chinese staatsgeleide economie, bepaalt de Chinese overheid zelf of en wanneer zij publiceert hoeveel haar goudreserves zijn gestegen. Het is geen goed moment om te melden dat je met een groot goud koop programma bezig bent als je goud tegen de laagst mogelijke prijs wil kopen.  De reden dat centrale banken goud op hun balansplaatsen is niet omdat de centrale banken hebben bepaald dat goud geld is maar juist omgekeerd. De centrale banken weten dat goud uiteindelijk het enige internationale betaalmiddel is en dekken zich op deze wijze in op de aankomende crisis wanneer alle papieren valuta zullen dalen naar nul. Historisch gezien dalen alle papieren valuta ten opzichte van de valuta goud naar nul.
De vraag en aanbod situatie op de goudmarkt is door de toenemende vraag door beleggers en centrale banken nog krapper geworden. Al het goud van de goudmijnen in Rusland en China blijft binnen deze landen.

Vooruitblik goudprijs 2011

Over 2011 voorzien wij een verdere stijging van de goudprijs. In 2011 voorspellen wij dat zal blijken dat de stimuleringsmaatregelingen van de afgelopen jaren niet gewerkt zullen hebben. De duizenden miljarden euro’s en dollars die geleend zijn om de economie te stimuleren zijn verspild maar de rente over deze bedragen zal oneindig moeten blijven worden betaald. Het financieren en herfinancieren van de overheidstekorten door nieuwe staatsobligaties zal steeds lastiger worden en voor het eerst zullen we het fenomeen zien van een ‘mislukte uitgifte van een staatslening’. Er zullen geen kopers meer voor zijn en de rente zal hierdoor stijgen. Een stijgende rente betekent dat de fiscale positie van de overheden nog sneller zal verslechteren hetgeen een vicieuze cirkel van stijgende renten en grotere tekorten start. De aandelenbeurzen zijn op dit moment overgewaardeerd en een grote correctie in 2011 is te verwachten. Alle valuta zullen relatief minder waard worden ten opzichte van goud. De grondstofprijzen zullen stijgen en inflatie zal een van de centrale thema’s worden in 2011. Politici zullen ongetwijfeld de speculanten als de schuldige aanwijzen en door middel van nieuwe reguleringen proberen het probleem op te lossen. Bijvoorbeeld het verbod op het verkopen van staatsleningen of het verplicht stellen dat pensioenfondsen alleen nog maar in ‘veilige’ staatsleningen mogen investeren.  De enige schuldigen zijn echter de politici zelf en wellicht dat we in 2011 zien dat men zich realiseert dan een schuldencrisis niet kan worden opgelost met het aangaan van meer schulden.  Fysiek goud in eigen bezit biedt u de mogelijkheid om los van het banksysteem en overheden uw vermogen veilig te stellen.

Economie, Euro, Goudmarkt, Inflatie , ,

Reacties zijn gesloten