Problemen met staatsobligaties. Duitse 2-jaars staatsobligatie veiling mislukt.

9. december 2010 door Goud Expert

Staatsobligaties (treasury bonds) worden beschouwd als de veiligste vorm van belegging. Alhoewel het rendement gering is, is het risico op het niet terugbetalen van de staatsobligatie door het uitgevende land beperkt. Althans dat was de algemene consensus tot enkele jaren geleden. Het vertrouwen in de IJslandse, Griekse, Ierse, Portugese en Spaanse obligaties is nu sterk gedaald hetgeen terugkomt in de steeds hogere rente (vergoeding) die deze landen moeten betalen om hun obligaties verkocht te krijgen. Deze week dienden zich de eerste echte problemen met Duitse en Amerikaanse staatsobligaties aan, een van de laatste veilige havens van veel beleggers.

Op 8 december 2010 bij de uitgifte van een nieuwe  Duitse 2-jaars staatlening tegen 1% rente is 20% van de lening niet verkocht aan beleggers. De Bundesbank wilde oorspronkelijk 5 miljard euro aan leningen verkopen maar kreeg slechts biedingen voor 4,33 miljard euro. Uiteindelijk bleef de Bundesbank met  995 miljoen euro onverkochte bunds  zitten. (lees de details op zerohedge.com)  Het feit dat zelfs de meest betrouwbare staatsobligatie niet volledig wordt verkocht, is een zorgwekkend signaal voor alle overheden die afhankelijk zijn van de verkoop van staatsobligaties om hun financieringstekort te dekken. In de toekomst zullen er zeer grote hoeveelheden staatsobligaties moeten worden verkocht enerzijds voor de financiering van de grote tekorten anderzijds voor de herfinanciering van aflopende leningen uit het verleden. In het verleden waren alle nieuwe staatsleningen meerdere malen overtekend maar deze trend lijkt om te keren waarbij beleggers steeds minder interesse hebben in nieuwe staatsobligaties. Hierdoor zullen de rentes moeten stijgen waardoor de begrotingstekorten van de overheden nog groter zullen worden of als laatste redmiddel zullen de staatsobligaties opgekocht moeten worden door de centrale banken omdat er geen andere kopers meer zijn. Deze laatste optie staat bekend onder de creatieve naam van quantitative easing (monetaire financiering van schulden) en is niets meer of minder dan het drukken van extra (electronisch geld) met de onvermijdelijke stijging in de inflatie als gevolg hiervan.

Tegelijkertijd met de problemen met de Duitse staatslening, worden de Amerikaanse 10-jaars staatsleningen massaal verkocht waardoor de rente percentages stijgen. Het rentepercentage voor de 10-jaars staatsleningen is de laatste dagen gestegen naar 3,3 procent 35 basispunten hoger sinds de aankondiging van president Obama dat de belastingvoordelen uit het Bush tijdperk worden verlengd in combinatie met het verlengen de duur van de werkeloosheidsuitkeringen. Beide maatregelingen vergroten het begrotingstekort van de Verenigde Staten. Veel beleggers verliezen het vertrouwen in de goede afloop van de acties van de Federal Reserve en haar QE2 programma in combinatie met een nog lossere begrotingsdiscipline van de Amerikaanse overheid. (lees ook het artikel van Ambrose Evans-Pritchard in The Telegraph: Global bond rout deepens on US fiscal worries.)

Economie, Inflatie , ,

Reacties zijn gesloten