Goud bubbel? Superrijken kopen goud per ton.

15. november 2010 door Goud Expert

In diverse media is er een discussie gaande of er sprake is van een goud bubbel en wanneer deze zal leeglopen. De conclusie dat er een goud bubbel is, wordt al snel getrokken vaak alleen op basis van het feit dat de prijs de laatste tijd wel erg veel gestegen is. Stijgende prijzen zijn gelijk aan een bubbel dus nu is zeker niet het moment om in goud te investeren. Dit is dezelfde media die de laatste 10 jaar onafgebroken heeft gewaarschuwd om vooral niet in goud te beleggen en hiermee hebben ze de grote stijgingen de afgelopen 10 jaar volledig verkeerd voorspeld.

goud bubbel vergeleken met andere investerings bubbels

Wanneer we de recente stijging van goud afzetten tegen andere bubbels uit het verleden dan staan we nog slechts aan het begin van de cyclus en moet de echte bubbel fase nog beginnen.

goudprijs 1970-2010 gecorrigeerd voor inflatie

Ook gecorrigeerd voor inflatie is de goudprijs nog ver verwijderd van het all time high uit 1980. Goud is dus nog steeds relatief goedkoop. Als er sprake is van een bubbel dan is dit eerder in de hoeveelheid fiat geld dat door de centrale banken wordt gecreëerd en de waarde van de valuta laat dalen ten opzichte van alle grondstoffen (olie, koper, graan, katoen, koffie en ook goud en zilver).

Los van de discussie over wel of geen goud bubbel is nemen veel superrijken het zekere voor het onzekere en zij kopen geen goud per troy ounce van 31,1 gram maar per duizend kilo aldus dit reuters artikel. Grote investeringsbanken adviseren hun klanten om 7-10 procent van hun vermogen aan te houden in edelmetaal en voornamelijk goud. Voor miljardairs komt dit al snel uit op enkele tonnen goud. De discussies over inflatie of deflatie, valuta devaluatie, steeds groter wordende schulden posities van overheden genereert veel onzekerheid. Waar het enkele jaren geleden zeer ongebruikelijk was dat klanten van de grote investeringsbanken actief wilden beleggen in fysiek edelmetaal is dit nu een regelmatig terugkerende optie.

zie ook: reuters: super-rich investors by gold by ton

Goudmarkt, Inflatie , ,

Reacties zijn gesloten