Turbulente week voor goud en zilver

14. november 2010 door Goud Expert

Goud en zilver zijn de eerste week van november 2010 turbulent begonnen. In de eerste helft van de week werden nieuwe records neergezet waarbij goud voor het eerst steeg boven de $ 1400,- per troy ounce en zilver steeg tot boven de $29,- per troy ounce. In euro’s doorbrak goud opnieuw het niveau van € 1000,- en zilver doorbrak het € 20,- prijsniveau. De tweede helft van de week liet echter een sterke daling zien van de goud- en zilverprijs. Uiteindelijk sloot de goudprijs net onder de duizend euro op € 999,12 en zilver op € 19,01.

Goudprijs in euro’s (periode november 2009 – november 2010)

Goudprijs in euros november 2009 - november 2010

Zilverprijs in euro’s  (periode november 2009 – november 2010)

Zilverprijs in euros november 2009 - november 2010

De prijs van de edelmetalen werd beïnvloed door de ontwikkelingen van de G20. De valuta-oorlogen worden steeds prominenter waarbij ieder land probeert zijn valuta zo laag mogelijk te houden. Tijdens de G20 werd duidelijk dat de VS alleen staat in zijn kritiek op China. Hiernaast is het voor de VS ook onmogelijk om te harde kritiek te leveren op China omdat China de grootste koper is van Amerikaanse staatsobligaties. Wanneer China weg zou vallen als grootste koper dan blijft de FED over als grootste koper van staatsobligaties hetgeen een nieuwe versnelde daling van de dollar en de bijkomende inflatie tot gevolg zal hebben. De door de FED aangekondigde QE2 maatregelingen kwamen de Verenigde Staten op veel kritiek te staan. Zoals gebruikelijk heeft de G20 geen concrete afspraken opgeleverd. De individuele belangen van de grote economische blokken zijn te groot om tot afspraken te komen voor een daadwerkelijke oplossing van de schuldencrisis van de Verenigde Staten en de Europese Unie. De onzekerheid over de waarde van de valuta leidt ertoe dat beleggers steeds meer opzoek gaan naar alternatieven voor papieren valuta. Alle statistieken laten zien dat de vraag naar fysiek edelmetaal onverminderd groot is.

Voor de sterke daling van de edelmetaalkoersen op donderdag 11 en vrijdag 12 november 2010 is geen duidelijke reden aan te geven. De fundamentele oorzaken zijn onverminderd positief voor goud en zilver. De sterke stijging van de afgelopen 3 maanden heeft echter geleid tot een technisch plaatje wat beschreven wordt als ‘overbought’ waarbij veel beleggers dan besluiten een deel van de gerealiseerde koerswinsten veilig te stellen. In iedere structureel opgaande markt zijn er periodes van zwakte en daling. In het algemeen zijn dit goede momenten om een nieuwe positie op te bouwen.

Goudmarkt , , ,

Reacties zijn gesloten