Waarom valuta devaluaties onzin zijn

14. oktober 2010 door Goud Expert

Op de laatste bijeenkomst van het IMF gedurende het weekend van 10 oktober was het belangrijkste onderwerp de onderlinge valuta verhoudingen van de grote economische blokken. China werd verweten de prijs van zijn valuta te laag te houden, terwijl andere landen ook proberen de waarde van hun valuta te verlagen. Deze competitatieve valuta devaluaties zijn destructief voor de economie en de inwoners van die landen.

Wanneer we kunnen kiezen tussen een sterke of een zwakke munt dan is de keuze voor een sterke munt zonder twijfel de beste.

1. Een sterke munt vermindert te kosten van de geïmporteerde goederen en helpt om de locale prijzen constant te houden. Wanneer de waarde van de munt verdubbeld, halveren de kosten van olie, technologie en alle andere goederen die geïmporteerd worden.

2. Een sterke munt trekt buitenlandse investeerders en kapitaal aan. Investeerders geven de voorkeur aan landen met een sterke munt waardoor zij zeker kunnen zijn dat de waarde van hun investering zal stijgen.

3. Een sterke munt stimuleert producenten om zo efficiënt mogelijk te opereren. Wanneer de locale kosten stijgen door de stijgende munt, dwingt dit producenten om te investeren in technologie en efficiëntere productieprocessen. In een wereldmarkt zullen uiteindelijk de meest efficiënte bedrijven overleven en niet die bedrijven die proberen technologie te vervangen door goedkope arbeidskrachten.

4. Het devalueren van de munt maakt iedereen armer. De meeste mensen houden hun spaargeld aan in de locale nationale valuta en door een devaluatie worden zij direct getroffen. Alleen die mensen zijn geholpen bij een devaluatie zijn zij die werken bij de bedrijven die exporteren.

Uiteindelijk dient de overheid geen enkele rol te spelen in het bepalen van de prijs van de munt. Deze manier van beïnvloeding van de prijzen creëert een verstoring van het natuurlijke prijsmechanisme in een vrije markt. Ditzelfde geldt voor iedere andere manier van het bepalen van minimum of maximum prijzen of de diverse subsidies om prijzen en inkomens te ondersteunen. Het devalueren van valuta heeft net zo weinig nu als het vergroten van de geldhoeveelheid. Al deze maatregelen maken het grootste deel van de bevolking armer en bevoordelen slechts een kleine groep van belanghebbenden.

Politici en veel economen zijn van mening dat ze met dit middel de samenleving die ze vertegenwoordigen een goede dienst bewijzen, niets is echter minder waar. Het is een manier om de aandacht af te leiden van de echte problemen. Deze maatregelen moeten worden gezien als een nieuwe manier om de kosten van de financiële crisis af te wentelen op de belastingbetalers en spaarders. Wanneer de politici echter direct met belastingverhogende maatregelen komen dan zal de weerstand hiertegen veel groter zijn dan wanneer men probeert dit via een omweg te realiseren onder het mom van het versterken van de economie.

De prijs van goud en zilver zal hierdoor ongetwijfeld sneller stijgen en wordt door deze ontwikkelingen ondersteund.

Dollar, Economie, Euro, Goudmarkt , ,

Reacties zijn gesloten