Koop goud zolang het nog kan

9. oktober 2010 door Goud Expert

Is de snel stijgende goudprijs en zilverprijs de afgelopen maanden een signaal van stabiliteit van het financiële systeem? Wanneer de volgende fase van de financiële crisis toeslaat, is het te verwachten dat het dan vrijwel onmogelijk is om fysiek goud te kopen. Ook al is de goudprijs dan veel hoger dan de $ 1350 / € 960 vandaag, het zal dan erg moeilijk zijn fysiek goud te kopen tegen welke prijs dan ook. Ongetwijfeld kunt u dan wel papieren goud kopen (door allerlei financiële producten zoals ETF’s, goud trackers, goud futures of goud opties), maar dat is geen substituut voor fysiek goud. Met de snel dalende dollar en toenemende economische spanningen ten gevolge van het niet oplossen van de schuldenproblematiek bij overheden en banken is dit een scenario om rekening mee te houden.

Op dit moment bezit 95% van de investeerders en spaarders nog geen fysiek goud in zijn of haar portefeuille. Wanneer het grote publiek massaal fysiek goud wil aanschaffen dan is het antwoord op de vraag of het dan nog mogelijk is om fysiek goud te kopen: NEE

De onderstaande grafiek laat de het wereldwijde aanbod van de goudmarkt zien.

De laatste tien jaar is de productie door goudmijnen met 6% gedaald. De hoeveelheid sloopgoud (oude juwelen die worden omgesmolten) is in die periode bijna verdubbeld. In totaal is echter het aanbod in de laatste 10 jaar met slechts 8% gestegen terwijl de vraag sterker is gestegen. Een derde bron van fysiek goud de afgelopen 20 jaar waren de verkopen van de goudreserves door de centrale banken.  De centrale banken zijn echter in 2009 netto kopers van goud geworden en niet langer netto verkopers van goud.

Wanneer we het perspectief omdraaien en een analyse maken van de te verwachte vraag naar goud in de toekomst dan is te verwachten dat deze vraag zal toenemen en niet zal verminderen. Een manier om dit in te schatten, is om te kijken naar de hoeveelheid belegd vermogen in goud ten opzichte van het totale belegd vermogen. Dit percentage is weergegeven in de onderstaande grafiek.

In de vorige sterke ‘goud bull market’ tussen 1970 en 1980 was het percentage goudbeleggingen 2,7%. Op dit  moment is dat percentage nog slechts 0.57%. Vanuit dit perspectief dient de vraag dus met 385% te stijgen om op het niveau van 1980 uit te komen. Ook de relatieve aankopen van gouden munten zijn nog steeds laag ten opzichte van 1980.

Op basis van de bovenstaande analyse is dus te verwachten dat de vraag naar goud veel sneller zal stijgen dan het beschikbare aanbod. In combinatie met een stijgende prijs, wordt het in de toekomst steeds moeilijker om fysiek goud te kopen. Op dit moment zien we al enkele signalen dat de markt voor fysiek goud onder druk staat. Enkele recente voorbeelden:

  • De Zuid Afrikaanse Rand Refinery schat de verkopen van Krugerrands in 2010 op 1 miljoen stuks. Dit lijkt wellicht veel maar in de periode 1974 tot 1984 lag het gemiddelde op 2,6 miljoen Krugerrands per jaar en toen was de wereldbevolking 35% lager dan op dit moment.
  • De U.S. Mint heeft problemen om aan de vraag te voldoen en kondigt regelmatig aan dat de levering van bepaalde producten niet meer mogelijk is of dat de productie is gestopt voor dit jaar. Een bijkomende factor is dat de productie van de U.S. Mint alleen maar mag plaatsvinden met in de Verenigde Staten gedolven goud en zilver.
  • In China is de goudproductie in 2010 met 5% gestegen maar de vraag naar fysiek goud is met 30% gestegen.
  • Tijdens de Griekse schuldencrisis in april/mei 2010 zijn door de Oostenrijkse Munt 250.000 troy ounces aan gouden munten verkocht. In diezelfde periode heeft Pro-Aurum een van de grootste verkopers van goud in Europa tijdelijk de verkoop gestopt ten gevolge van leveringsproblemen. Griekenland is een relatief klein land, wanneer er een vergelijkbare crisis in een grote land ontstaat zullen de spanningen op de goudmarkt en in de goudhandel vele malen groter zijn.

 

Wanneer u fysiek goud wilt aanschaffen dan is dat op dit moment nog mogelijk. In de toekomst zal dit steeds moeilijker worden.

Dollar, Economie, Euro, Goudmarkt, Zilvermarkt , , , ,

Reacties zijn gesloten