Goudprijs sluit voor het eerst boven de 1300 dollar

29. september 2010 door Goud Expert

Op 28 september 2010 is de goudprijs in dollars voor het eerst gesloten boven de psychologische grens van 1300 dollar. Hiermee zet de stijging van de goudprijs onverminderd door. Vanwege de sterke daling van de dollarkoers de afgelopen 2 maanden is de goudprijs in euro’s vrijwel onveranderd gebleven en bevindt zich nu rond het 960 euro niveau.


Grafiek goudprijs september 2010 1 jaar terug.

Met de stijging boven de $ 1300 heeft de goudprijs definitief het weerstandsniveau van $ 1250 doorbroken. In het afgelopen jaar is vier maal geprobeerd dit niveau te doorbreken waarbij de weerstand steeds sterker werd. Diverse analisten die in 2009 hebben voorspeld dat de stijging boven de $ 1000 dollar van korte duur zou zijn en dat de goudprijs snel zou dalen tot onder de $ 700, laten nu opnieuw hetzelfde geluid horen dat deze stijging van korte duur zal zijn en we ons weer moeten opmaken voor de $ 1000 dollar. Zij blijken echter keer op keer de foute analyse te maken.

De fundamentele redenen om goud te bezitten worden steeds sterker:

  1. De vraag naar goud vooral door investeerders neemt meer en meer toe terwijl de goudmijnproductie de laatste jaren daalt of op zijn positiefst constant blijft.
  2. Westerse centrale banken die tientallen jaren de vraag naar goud ondersteund hebben door goud uit hun goudreserves te verkopen zijn vrijwel gestopt met deze programma’s. Alleen het IMF verkoopt nog goud. Hiernaast zijn een groot aantal centrale banken uit opkomende economieën (Rusland, India, China, Vietnam) gestart met grote aankoopprogramma’s om hun goudreserves te verhogen.
  3. Sloopgoud was traditioneel een belangrijke bron naast de goudmijnproductie. Het aanbod van sloopgoud laat in 2010 een dalende trend zien. De meeste aanbieders begrijpen dat het beter is te wachten op hogere prijzen om hun sloopgoud te verkopen.
  4. Het vertrouwen in de centrale banken en de maatregelen van overheden om de ontstane financiële crisis daadwerkelijk structureel op te lossen neemt verder af. De schuldencrisis die de afgelopen 50 jaar is gecreëerd vanuit  bewust politiek beleid is niet voorbij. De maatregelen die de afgelopen 2 jaar zijn genomen hebben het probleem alleen iets naar de toekomst verschoven en waren er primair op gericht om de bankiers te redden op kosten van de belastingbetaler. Het financiële systeem kraakt meer en meer ondanks de continue goednieuws show op de media van “the road to recovery”,  “investing after the crisis”, “het ergste is achter ons” etc. etc.

Gecorrigeerd voor inflatie is de huidige prijs van $ 1300 dollar nog steeds laag te noemen. De top van 1980 is gelijk aan $ 2300 in huidige dollars. Het volgende belangrijke koersdoel is $ 1500.

Dollar, Euro, Goudmarkt , , ,

Reacties zijn gesloten