Competitieve valuta devaluaties ondersteunen de prijs van goud

27. september 2010 door Goud Expert

Centrale banken voeren een onderlinge strijd in het devalueren van de prijs van hun valuta. Iedere centrale bank voert een politiek waarbij de waarde van hun valuta relatief lager moet worden dan die van andere valuta om op die manier de economie te stimuleren. Deze ontwikkeling is goed voor de prijs van goud als de ultieme harde valuta waar centrale banken steeds minder invloed op kunnen uitoefenen. De afgelopen week heeft de goudkoers voor het eerst de grens van $ 1.300,- doorbroken.

De afgelopen week hebben we twee concrete voorbeelden gezien van centrale banken die de koers van hun valuta proberen te verlagen. Als eerste de centrale bank van Japan die met concrete valuta interventies de koers van de Yen probeert te laten dalen en ten tweede de Federal Reserve die aankondigde klaar te staan om een tweede ronde van montaire versoepeling en geld creatie (quantitative easing) door te voeren om zo de economie te stimuleren en gelijktijdig de waarde van de dollar te verminderen ten opzichte van grondstoffen (inflatie).

Naast het beleid van competitieve valuta devaluaties is er een tweede politiek van centrale banken die gunstig is voor de beleggers in goud. De afgelopen 30 jaar waren de centrale banken als groep netto verkopers van goud. De centrale banken verkochten gemiddeld een hoeveelheid goud gelijk aan 10 procent van de totale wereldwijde vraag. Sinds 2009 zijn de centrale banken echter netto kopers geworden van goud. Voornamelijk de centrale banken in de opkomende economiën zijn bezig met een programma van het uitbreiden van hun goudreserves.

Gecorrigeerd voor inflatie heeft de goudprijs nog steeds niet het record van 1980 gebroken. In dollars van 2010 zou de goudkoers dan moeten stijgen naar $ 2.300,-.

Lees hier meer over op GATA.

Dollar, Euro, Goudmarkt, Inflatie

Reacties zijn gesloten