Het IMF maakt zich klaar voor de komende financiële crisis

1. september 2010 door Goud Expert

Het IMF heeft op 30 augustus aangekondigd dat het haar ‘toolkit’ om een eventuele toekomstige crisis te voorkomen heeft uitgebreid. Naast het aanzienlijk versoepelen van voorwaarden van de Flexible Credit Line (FCL) faciliteit is ook een nieuwe faciliteit in het leven geroepen de Precautionary Credit Line (PCL). De PCL is bedoeld voor landen die niet voldoen aan de voorwaarden voor de FCL. Goudmarkt bekijkt deze ontwikkelingen zeer sceptisch.

De spin-doctors van het IMF maken overuren.

Het IMF weet blijkbaar meer over de financiële situatie van veel landen en bereidt zich voor op de noodzakelijke reddingsacties en probeert de uitbreiding van de faciliteiten te verkopen alsof het een weloverwogen beleidsmaatregel is waar verder niets achter gezocht moet worden.   Wanneer de inhoudelijke maatregelen echter worden geanalyseerd dan blijkt onder andere dat:

  • De huidige maximale FCL limiet voor een land is 1000 procent van het IMF quotum van het desbetreffende land. Deze limiet is vanaf heden afgeschaft. Landen die lid zijn van het IMF kunnen vanaf nu dus onbeperkt lenen.
  • De maximale periode dat een land gebruik mag maken van de FCL is verlengd van 1 jaar naar 2 jaar.
  • De nieuwe PCL faciliteit is beschikbaar voor een grotere groep landen met minder zware acceptatie eisen. De maximale PCL faciliteit is vooraf 500 procent van het IMF quotum van het desbetreffende lid (land) en kan later worden verhoogd tot 1000 procent.

 

Het effect van dit alles is dat de totale uitleen capaciteit van het IMF wordt verhoogd naar 1000 miljard dollar (een verdubbeling in 6 maanden) hetgeen grotendeels wordt gefinancierd door de G20 landen (waaronder ook Nederland).  In April werd door het IMF de New Arragement to Borrow (NAB) faciliteit van 500 miljard dollar opgetuigd vlak voordat de problemen in Griekenland ontstonden.

Enkele kritische kanttekeningen bij deze IMF aankondigingen.

  • De IMF faciliteiten zijn niet de oplossing van het probleem maar de oorzaak. De huidige financiële crisis is een schuldencrisis en die kan niet worden opgelost met het creëren van nog meer schulden. Hiernaast bieden deze faciliteiten een vangnet voor landen met een onverantwoord financieel beleid in plaats van dat deze landen orde op zake stellen.
  • Kort samengevat komen de versoepelingen erop neer dat de IMF bazen onbeperkt krediet kunnen verschaffen aan alle landen die dit nodig hebben. Het IMF probeert de schijn op te houden dat het strikte procedures hanteert en dat er harde eisen worden opgelegd voordat deze krediet faciliteiten beschikbaar worden gesteld.  Het tegendeel zal later waar proberen te zijn.
  • Het IMF presenteert deze ontwikkeling als een zeer positieve ontwikkeling van het beleid dat zij voert. We dienen echter niet te vergeten dat het IMF de huidige crisis niet zag aankomen, een van de mede-veroorzakers is van deze crisis en met haar acties de situatie verergerd.
  • Wanneer deze faciliteiten daadwerkelijk gebruikt gaan worden zal door het creëren van deze grote hoeveelheden extra geld zal de inflatie verder versnellen.

 

Wilt u zelf ervaren hoe het IMF deze nieuwe faciliteit verkoopt? bekijk dan de onderstaande video:

Zou u een auto van Reza Moghadam kopen?

Meer hierover op zerohedge.com

 

Economie, Euro, Goudmarkt , ,

Reacties zijn gesloten