Wat de G20 dit weekend niet bespreekt (maar wel zou moeten)

24. juni 2010 door Goud Expert

Op de komende G20 bijeenkomst in Canada zal opnieuw een discussie losbarsten over de te volgen strategie om de financiële schuldencrises op te lossen. Op dit moment is de consensus dat “Plan A”: het vervangen van private schulden door publieke (overheids) schulden totdat de private vraag weer start en de economie weer gaat groeien, niet werkt. Dit is niet onverwacht aangezien dit in het verleden nooit heeft gewerkt en bij voorbaat gedoemd was om te mislukken. Onze regeringsleiders zullen nu pleiten voor “Plan B”. Maar wat is Plan B?

Volgens de Verenigde Staten moet Plan A hernieuwd worden uitgevoerd alleen deze keer met nog grotere stimuleringsmaatregelen en het creëren van nog meer overheidsschulden. Volgens anderen waaronder Duitsland is Plan B een programma van het extreem snel verminderen van overheidstekorten. Anderen pleiten voor de invoering van 2 euro-systemen voor Noord en Zuid Europa. Weer anderen pleiten voor het introduceren van de Chinese Yuan als nieuwe reserve munt. Het probleem met al deze plannen is dat ze minimaal 5-7 jaar duren om uit te voeren en dat in de tussentijd de waarde van de papieren valuta sneller naar 0 zal gaan dan de maatregelen effect zullen hebben. Het systeem zal dus instorten.

Na Plan B zal Plan C worden uitgevoerd. Plan C kan verschillende vormen krijgen: (x) chaos, neo-mercantilismn, protectionisme; ieder voor zich (y) draconische maatregelen zoals het geforceerd gebruik van papieren valuta, privatisering van goud, goud confiscatie of (z) introductie van valuta die worden ondersteund door goud en/of andere grondstoffen met een geleidelijke terugkeer naar stabiliteit inclusief een depressie. De opties x en y spreken voor zich. Optie z is de meest interessante en naar onze mening op termijn onvermijdelijk. Wanneer er nieuwe valuta worden geïntroduceerd die één op één inwisselbaar zijn voor goud en/of een combinatie van andere grondstoffen dan zullen de landen met de meeste grondstoffen hiervan relatief het meest profiteren.

Gelet op de ontwikkelen zal een combinatie van maatregelen van Plan B en Plan C worden uitgevoerd. De Verenigde Staten en China zullen de wereld leiden naar een nieuw regime waarbij de dollar en de yuan de belangrijkste reserve valuta zijn. In combinatie met de SDR’s  van het  IMF zullen dit de belangrijkste instrumenten zijn om internationale betalingen af te wikkelen. Wanneer het systeem instort onder andere door de steeds toenemende vraag naar goud door consumenten, bedrijven en centrale banken zullen maatregelen worden geprobeerd zoals protectionisme, confiscatie extra belastingen op goud etc. De chaos zal hierdoor verder toenemen en op een gegeven moment zal één van de G20 landen een valuta introduceren om hun eigen rijkdom te beschermen. De meest logische eerste groep van landen die hiertoe over gaat is de combinatie Duitsland, Rusland, Nederland, Oostenrijk, Frankrijk en wellicht Italië (door hun grote goudvoorraad). Vervolgens zal de Verenigde Staten moeten volgen. Het probleem met China is dat ze ten opzichte van de omvang van hun economie relatief weinig goud in bezit hebben. Dit kan ook verklaren waarom China op dit moment zoveel mogelijk goud te accumuleren en haar inwoners actief aanmoedigt om goud te kopen.

Het eindresultaat zal een wereld zijn met opnieuw een goudstandaard. Beter zou zijn als de G20 deze optie komend weekend bespreekt en ons de chaos bespaart naar de onvermijdelijke uitkomst. De uiteindelijke genormaliseerde waarde van 1 troy ounce goud zal in dit proces enkele factoren worden bijgesteld. Echter alleen fysiek goud zal worden geherwaardeerd. Alle papieren goud instrumenten gaan terug naar hun intrinsieke waarde van 0.

Austrian Economics, Dollar, Economie, Euro, Goudmarkt , , ,

Reacties zijn gesloten