Goud is geld en geeft rente in Vietnam

20. juni 2010 door Goud Expert

Tegenstanders van het beleggen in goud gebruiken vaak het argument dat goud geen geld is maar een grondstof en goud levert geen rente op zoals andere valuta. In Vietnam is de situatie op dit moment in 2010 echter geheel anders. In Vietnam is goud geld en wordt ook als zodanig in het dagelijkse ruilverkeer gebruikt en banken betalen rente in grammen goud uit aan goudbezitters die hun goud bij de bank deponeren.

Vietnam is een van de sterkst opkomende economieën en de Vietnamezen hebben een lange historie in het gebruik van goud als geld en belangrijkste spaarvorm. In 2009 was het gemiddelde bedrag per dag dat in goud werd verhandeld 1-1,5 miljard dollar. In vergelijk werd slechts 200 miljoen dollar per dag in vreemde valuta verhandeld.

Huizen worden vaak geprijsd in goud, juweliers kopen en verkopen goud en juwelen alleen op basis van gewicht. Tijdens het Vietnamese Nieuwjaar (het Tet feest) is door de officiële staats juwelier 30.000 taels (1.120 kilo) goud op de markt gebracht om aan de vraag te kunnen voldoen. Veel Vietnamese banken bieden een rente van 4,5% in gewicht op goud dat bij de bank is gedeponeerd. Ter vergelijk: op een normale dollarrekening krijgt men slecht 1,5% rente.

Goud is in Vietnam een parallelle valuta volgens Scott Robertson (senior economist bij Dragon Capital in Ho Chi Minh Stad). Het wordt gebruikt om kapitaal te sparen, mensen voeren transacties uit in goud, en het levert rente op. Er zijn geen cijfers bekend van de hoeveelheid goud in omloop onder de bevolking. Scott Robertson schat dat de totale hoeveelheid buiten het banksysteem circa 30 miljard dollar is. Dit is ongeveer 1/3 van het bruto binnenlands product (BBP) en meer dan 3x zoveel als het aantal dollars dat in circulatie is.

Economie, Goudmarkt ,

Reacties zijn gesloten