Grieken kopen massaal gouden munten (voornamelijk de gouden Britse Sovereign)

27. mei 2010 door Goud Expert

De Grieken bevinden zich middenin een zich ontwikkelende financiële crisis en een van de gevolgen is dat de verkoop van gouden munten in Griekenland de laatste maanden sterk is gestegen. De laatste weken staan er iedere dag lange rijen voor het kantoor van de centrale bank van Griekenland voor de aankoop van gouden munten.

De populairste gouden munt in Griekenland is de gouden Britse Sovereign (het gouden Britse Pond). De oorsprong van deze populariteit is terug te voeren op de tweede wereldoorlog. Gedurende de tweede wereldoorlog tijdens de bezetting door Nazi Duitsland werden Britse Sovereigns per parachute afgeworpen als betaalmiddel voor het Griekse verzet. Hierdoor was de Britse Sovereign het enige betrouwbare betaalmiddel tijdens deze periode. Na de tweede wereldoorlog bleef de Britse Sovereign tot 1965 een geldig betaalmiddel naast de onstabiele Griekse Drachme. Het gouden Britse Pond is nog steeds een belangrijke component in veel spaarpotten van Grieken.

De Griekse centrale bank verkoopt op dit moment circa 700 Britse Sovereigns per dag. Ook op het internet is de vraag geëxplodeerd en gespecialiseerde winkels kunnen de vraag niet aan. De gemiddelde prijs ligt nu op € 273. Begin mei 2010 lag de prijs nog op € 243 en in juli 2009 was deze € 180. Ter vergelijk in Nederland kost een gouden sovereign circa € 240 (een verschil van 14%).  Sinds begin dit jaar zijn er door de Griekse centrale bank 50.000 gouden sovereigns verkocht via officiële kanalen. Via niet-officiële kanalen zijn er naar schatting nog eens 100.000 extra verkocht.

De meeste Griekse kopers geven aan dat ze de aankoop van gouden munten beschouwen als een bescherming tegen een mogelijk uittreden van Griekenland uit de Europese Monetaire Unie. Gelet op de toenemende onzekerheid en de ervaringen van de Grieken met de vroegere Drachme weten zij wat het betekent voor hun spaargeld als de nationale munt devalueert: een groot verlies van koopkracht en opgebouwd vermogen. Deze ontwikkelingen in Griekenland zijn een voorbeeld van gedrag van spaarders wanneer zij het vertrouwen in de valuta verliezen. Ook in Nederland en andere Europese Unie landen zien we het begin van deze ontwikkelingen. De vraag naar gouden munten, gouden baren is in Duitsland en Nederland nog nooit zo hoog geweest. Diverse winkels hebben lange wachttijden of zijn geheel uitverkocht. In Nederland zijn vooraal het Gouden Tientje en de Zuid Afrikaanse Krugerrand populair.

Zie ook: theaustralian.com.au

Euro, Goudmarkt , , , ,

Reacties zijn gesloten