Goudprijs van 1000 euro per ounce in zicht en de wet van Gresham

14. mei 2010 door Goud Expert

Het eerste schokeffect van het Europese reddingsplan om de euro te redden lijkt binnen een week al uitgewerkt en een goudprijs van 1000 euro per ounce is in zicht. Vandaag sloot de goudprijs op € 995,53 opnieuw de hoogste prijs ooit. Aan gezien ronde getallen een magische aantrekkingskracht hebben op beleggers verwachten wij een verdere stijging tot 1000 euro waarna weer een terugval is te verwachten van de goudprijs.

Het Europese reddingsplan heeft de onzekerheid over de stabiliteit van het financiële systeem eerder vergroot dan verkleind. Als reactie hierop beginnen nu ook kleine investeerders te vluchten naar veiliger havens. Goud en Zilver moeten in deze context niet worden gezien als grondstoffen maar als alternatieve valuta. Volgens de wet van Gresham (Gresham’s Law) wordt “slecht geld” ingewisseld voor “goed geld” als men deze mogelijkheid heeft. Deze wet is vernoemd naar de Sir Thomas Gresham (1519-1579) een Engelse financier tijdens de Tudor Dynastie. Gresham adviseerde koningin Elizabeth tot de invoering van een nieuwe officiële Engelse munteenheid die als opdrukwaarde evenveel waard was als de oude munteenheid maar minder fysiek goud en zilver bevatte. Het resultaat was dat de oude munten direct uit de circulatie verdwenen en werden gehamsterd inclusief een grote inflatie t.o.v. van de nieuwe munten. Het effect van de wet van Gresham is al veel langer bekend en ook veel vaker beschreven. Voorbeelden hiervan zijn in de geschiedenis te vinden vanaf de Griekse en Romeinse tijd tot en met het verminderen van het zilvergehalte in Nederlandse guldens en Amerikaanse dollars in de jaren 60 van de vorige eeuw.

In onze moderne tijd wordt ‘slecht geld’ aangeduid als alle vormen van papieren geld omdat het papier waarop het gedrukt is geen enkele reële waarde vertegenwoordigd en alleen kan bestaan bij de gratie van het vertrouwen dat de gebruikers hierin stellen. Valt het vertrouwen weg dan probeert iedereen massaal zijn ‘slechte geld’ om te wisselen voor ‘goed geld’ om zodoende het verlies van vermogen te verminderen.

De huidige stijging van de goud- en zilverprijs moet worden gezien als een van de eerste tekenen dat zowel de dollar en euro als munteenheid in waarde dalen ten opzichte van goud. Alle discussies of het nu zinvoller is om van de euro in de dollar over te stappen zijn zinloos. Zowel de euro als de dollar als de yen zijn papieren munteenheden met een reële waarde van nul.  Alle papieren valuta zullen te zijner tijd dalen ten opzichte van de munteenheden goud en zilver. De vraag is alleen welke papieren valuta sneller daalt ten opzichte van de andere.

Lees meer over Gresham’s Law op wikipedia

 

Austrian Economics, Dollar, Euro, Inflatie , ,

Reacties zijn gesloten