April 2010 sluit met hoogste goudprijs in euro’s. Trends in 3 jaar euro goudprijs.

1. mei 2010 door Goud Expert

April 2010 is afgesloten met de hoogste prijs voor goud in euro’s ooit. Op 1 april 2010 stond de goudprijs op € 822 en op 30 april 2010 sloot de goudprijs op € 887. Een stijging in één 1 maand van 7,9%. Sinds 1 januari 2010 is de goudprijs gestegen met 16,7%.

Een analyse van de goudprijs grafiek in euro’s de afgelopen 3 jaar van mei 2007 tot en met april 2010 laat zien dat goud zich in een langdurig opgaande trend bevindt.

Kenmerkend aan de grafiek is dat de goudprijs zich afwisselend in een consolidatie fase en een sterk stijgende fase beweegt. Zeer globaal stijgt de goudprijs sterk in de maanden september-maart en consolideert de goudprijs in de maanden april-augustus.

De financiële crises die zich in juli 2007 aankondigde met h de problemen van één van de hypotheek hedge-fondsen van Bear Stearns  liet in eerste instantie een stijging van de goudprijs zien waarbij goud steeg in combinatie met alle andere grondstoffen. Tot september 2008 daalde de goudprijs voornamelijk door de sterk stijgende eurokoers ten opzichte van de dollar. Toen de financiële crisis zich daadwerkelijk begon te manifesteren in september 2008 was er eerst een vertrouwensschok waardoor goud sterk steeg en vervolgens een sterke daling die veroorzaakt werd door geforceerde liquidaties (door de dalende aandelenkoersen waren veel beleggers gedwongen liquiditeit te genereren en de verkoop van goud bood snel een oplossing). Na de bodem eind oktober 2008 steeg de goudprijs opnieuw sterk als reactie op de sterk dalende aandelenkoersen. Het absolute dieptepunt van de aandelen koersen was begin maart 2009 en toen vanaf maart 2009 de overheden begonnen met hun economische stimuleringsprogramma’s zakte de goudprijs terug en bewoog zich tussen de niveaus van € 650 en € 700. De periode begin 2009 liet een exponentiële stijging van de prijs zien en dat soort stijgingen zijn in het algemeen niet vol te houden en worden door een terugval gevolgd. Vanaf september 2009 is de goudprijs in euro’s op nieuw aan een opgaande lijn begonnen. Een combinatie van een oplopende dollarkoers, steeds meer vraag door investeerders naar goud in combinatie met steeds minder aanbod en oplopende spanningen ten gevolge van de schuldencrises versterken elkaar.

Traditioneel laat de goudprijs in de zomermaanden een consolidatie zien. Het zou ons niet verbazen dat dit ook dit jaar opnieuw zal gebeuren waarbij er eerst nog een sterke terugval plaatsvindt. Dit zou een gunstig instapmoment zou zijn voor beleggers. De onderliggende fundamentele factoren die de goudprijs beïnvloeden, zijn onverminderd aanwezig en worden sterker.

Euro, Goudmarkt , , , ,

Reacties zijn gesloten