Goudprijs stijgt tot record van 888 euro in reactie op Griekse schuldenproblematiek

27. april 2010 door Goud Expert

De goudprijs is vandaag 27 april 2010 gestegen naar een nieuwe hoogste prijs ooit van 888 euro. In dollars steeg de goudprijs van $1155,- naar $1173,- het hoogste niveau sinds het begin van 2010. Deze sterke stijging van de goudprijs is een reactie op de verslechterende berichten rond de Griekse schuldencrises door de verlaging van de creditrating van Griekse staatsleningen door Standard & Poors.

De creditrating van Griekenland daalde van BBB+ naar BB+ een daling met 3 stappen en dit is voor het eerst dat een lid van de Europese Monetaire Unie haar investeringstatus verliest. De investeringsstatus is voor veel beleggingsfondsen en institutionele beleggers een belangrijk ijkpunt omdat zij conform hun fondsvoorwaarden uitsluitend mogelijk beleggen in producten die door de belangrijke rating-agencies minimaal de investeringsstatus hebben toegekend gekregen. Tevens is de rating van Portugal ook verlaagd.  De problemen in Griekenland zijn relatief klein in verhouding tot de totale grootte van de euro-economie.  Juist omdat Griekenland een relatief klein probleem is, is een redding mogelijk door de Europese Unie en het IMF. Wanneer Portugal, Spanje, Ierland of het Verenigd Koninkrijk op dezelfde manier zou moeten worden gered dan zal de omvang van het reddingsplan zo groot zijn dat dit niet is op te brengen. De politici zullen ongetwijfeld met een reddingsplan voor Griekenland komen en dit aankondigen als de definitieve oplossing. Verwacht echter niet dat dit het laatste zal zijn dat u over Griekenland of de schuldencrises zal horen.

De beurzen in Europa en Wall Street reageerden negatief op deze berichten en over een breed front verloren alle beurzen 1-2%. Voornamelijk de aandelen in de financiële sector daalden sterk. Veel Europese en Amerikaanse banken hebben grote leningen uitstaan in de PIIGS landen en wanneer deze afgewaardeerd moeten worden dan heeft dit grote gevolgen voor de solvabiliteit van de banken.

De goudprijs reageerde klassiek op deze ontwikkelingen door te fungeren als veilige vluchthaven in tijden van oplopende spanning. Hiernaast zullen veel beleggers in de euro-zone zich ook realiseren dat de enige oplossing van de schuldencrises een sterke waardedaling van de euro tot gevolg zal hebben door inflatie, devaluatie en dalende valutakoersen. Goud als enige politiek onafhankelijke munteenheid biedt in dat soort situatie bescherming tegen een daling van opgebouwd vermogen.

Economie, Euro, Goudmarkt , , ,

Reacties zijn gesloten