Goudreserves Rusland sterk gegroeid in eerste kwartaal 2010

23. april 2010 door Goud Expert

De goudreserves van de Russische centrale bank zijn in het eerste kwartaal van 2010 gegroeid met 800.000 troy ounces tot in totaal 21.3 miljoen troy ounces goud. Dit is de grootste groei in één kwartaal sinds Rusland in 2006 is begonnen met het structureel aankopen van fysiek goud. In het eerste kwartaal van 2007 kocht Rusland geen goud, dezelfde periode in 2008 200.000 ounces, in 2009 360.000 ounces en in 2010 800.000 ounces. Alleen al de maand maart in 2010 was goed voor 500.000 ounces goud.

De onderstaande grafiek geeft de groei van de Russische goudreserves weer:

Goudreserves Rusland Maart 2010

De grote hoeveelheden goud die door Rusland worden aangekocht, bestaan voornamelijk uit de productie van de Russische goudmijnen. Hierdoor is er vanuit deze goudmijnen weinig goud meer beschikbaar voor de wereld goudmarkt. Het verhogen van de goudreserves past in de politiek van het huidige Russische bewind om minder afhankelijk te zijn van Amerikaanse dollars en euro’s als monetaire reserve. Hiernaast zijn Russische politici van mening dat fysiek goud een betere reserve is dan dollars, euro’s, yens of Britse ponden waarvan de waarde wordt ‘gegarandeerd’ door derden die niet onder controle staan van Rusland. Goud is namelijk de enige grondstof die door centrale banken als reserve wordt aangehouden.

De trend in de grafiek is overduidelijk. Als Rusland de komende jaren in dit tempo haar goudreserves verder laat groeien, heeft dit ongetwijfeld een opdrijvend effect op de goudkoers. Rusland is namelijk niet de enige centrale bank die haar goudreserves laat groeien. India, China en de olie golfstaten zijn ook bezig met het verhogen van hun goudreserves. Dit terwijl de Westerse centrale banken vrijwel zijn gestopt met hun verkoopprogramma’s. Deze combinatie legt een bodem onder de goudprijs.

Economie, Goudmarkt , ,

Reacties zijn gesloten