Hoe Goldman Sachs de grootste goudmijn van Ghana failliet liet gaan

22. april 2010 door Goud Expert

Goldman Sachs een van de grootste Amerikaanse investeringsbanken die onlangs door de SEC is aangeklaagd vanwege fraude gepleegd met hypotheek-derivaten, heeft een zeer slechte reputatie op het gebied  van eerlijk zakendoen. Het feit waarvoor Goldman Sachs nu is aangeklaagd, is dat men producten aan investeerders verkocht waarbij Goldman Sachs tegenstrijdige belangen had. Goldman Sachs verdiende als dealer aan de verkoop van deze producten en adviseerde deze aan zijn klanten als goede investering. Dit terwijl men zelf een grote short-positie had genomen op de daling van diezelfde producten. Zodra Goldman Sachs de producten verkocht had, had zij er een zeer groot belang bij dat deze in waarde zouden dalen.

Een vergelijkbare situatie deed zich voor in 1999 toen Goldman Sachs adviseur was van Ashanti Gold uit Ghana de op twee na grootste goudproducent ter wereld en het eerste ‘zwarte’ fonds op de London Stock Exchange. Ashanti Gold had eind 1998 net de Geita mijn in Tanzania overgenomen en in May 1999 verraste Groot Brittannië iedereen door 415 ton van haar goudreserves te verkopen hetgeen de goudprijs liet dalen tot $ 252 per troy ounce in augustus 1999, de laagste goudprijs in 20 jaar.

Ashanti Gold vroeg haar adviseur Goldman Sachs hoe hiermee om te gaan en Goldman adviseerde Ashanti om een zeer groot hedge-contract af te sluiten waarbij Ashanti toekomstige productie van haar mijnen tegen een vaste prijs zou kunnen verkopen. Als de goudprijs verder daalt is dit voordelig voor Ashanti als de goudprijs echter weer gaat stijgen is dit onvoordelig voor Ashanti.

Goldman was in deze zaak ook adviseur van meerdere partijen. Niet alleen adviseerde zij Ashanti maar eveneens de 15 Europese Centrale banken die in september 1999 gezamenlijk aankondigde om de komende 5 jaar niet langer goud van hun goudreserves op de wereldmarkt te verkopen. Hierdoor steeg de goudkoers direct naar $ 307 en in oktober 1999 verder naar $ 362 per troy ounce.

Vanaf dat moment zat Ashanti Gold in de problemen, de 17 internationale banken waarmee Ashanti de hedge contracten had afgesloten wilden versnelde levering van hun goud (dit was mogelijk door de kleine lettertjes in het contract) waardoor Ashanti gedwongen was goud tegen de marktprijs in te kopen en tegen het lagere afgesproken bedrag aan de banken te leveren. Binnen enkele weken was de schade voor Ashanti Gold opgelopen tot  570 miljoen dollar. Onder leiding van opnieuw Goldman Sachs kwamen de 17 internationale banken en Ashanti tot een afkoopsom het geen een verkapt faillissement was. De aandelenkoers van Ashanti daalde van $25 naar $ 4,62 waardoor duizenden Ghanese en Afrikaanse investeerders hun vermogen verloren.

Uiteindelijk werd Ashanti Gold in 2003 overgenomen door AngloGold hetgeen resulteerde in het nieuwe bedrijf AngloGold Ahsanti (AU:NYSE). Deze overnamen werd opnieuw begeleide door: Goldman Sachs.

Een opmerkelijke rol van Goldman Sachs en het voorbeeld hierboven is slechts een van de velen. Andere situaties waarbij Goldman een dubieuze rol had waren:

  • De redding door de Amerikaanse overheid van AIG. Van de 70 miljard dollar die de Amerikaanse overheid aan AIG terbeschikking stelde ging 20 miljard direct naar Goldman Sachs.
  • Goldman was adviseur van de Griekse overheid en verkocht financiële producten waardoor de Griekse overheid op papier haar verplichtingen en tekorten kon verbergen.
  • Goldman verkoopt obligaties van Amerikaanse federale staten en steden en speculeert zelf erop dat deze federale staten en steden failliet zullen gaan en de obligaties niets meer waard zullen zijn.


In het Amerikaanse tijdscript Rolling Stone is door Matt Taibbi een uitgebreid overzicht over de dubieuze praktijden van Goldman Sachs geschreven. Hij vergelijkt Goldman Sachs met een parasiet die leeft ten koste van zijn slachtoffers.

Bronnen:
- The great bubble machine door Matt Taibbi
- Ghana news: How Goldman Sachs screwed Ghana

Dollar, Economie, Goudmarkt , , , ,

Reacties zijn gesloten