Goudprijs stijgt tot nieuw record van 850 euro per troy ounce

6. april 2010 door Goud Expert

De goudprijs heeft opnieuw een record in euro’s neergezet van € 850,- per troy ounce en € 27.328,- per kilo. Goud steeg vandaag mee op een brede stijging van alle grondstoffen zoals olie, zilver, platinum en palladium. Hiernaast verzwakte de euro ten opzichte van de dollar hetgeen voldoende was om dit nieuwe record neer te zetten. De zilverprijs is eveneens verder gestegen tot € 13,41 en de goud/zilver ratio is gedaald tot 63,38. Dit geeft aan dat de zilverprijs relatief sneller stijgt dan de goudprijs. In 2009 was de goud/zilver ratio nog meer dan 80.

Na het uitkomen van de laatste werkeloosheidscijfers in de Verenigde Staten net voor Pasen is er een algeheel positief sentiment ontstaan dat de recessie nu echt over is. Over een breed front stijgen zowel de aandelenkoersen en de grondstoffenkoersen. Wij zetten echter vraagtekens bij dit optimisme. De meeste media pikken de alleen positieve zaken uit de samenvatting van de werkeloosheidscijfers maar verdiepen zich niet in de details. Uit de details blijkt dat het aantal werkelozen dat langer dan 27 weken werkeloos is, verder is gestegen tot een absoluut record sinds het begin dat deze meting is gestart en het gemiddelde uurloon is opnieuw verder gedaald.  In de recessie van 2007-2009 zijn er in totaal 8 miljoen arbeidsplaatsen verloren gegaan in de VS. De stijging nu van 162.000 dient minimaal 22 maanden op dit niveau te blijven om terug te komen op het niveau van december 2007. Er is dus nog een lange weg te gaan.

De bovenstaande grafiek opgesteld door de St. Louis Fed. Laat het aantal werkelozen zien die langer dan 27 weken werkeloos zijn sinds 1945. De grijze banden zijn de officiële recessies. In vergelijk met andere recessies is dit nu tot een recordniveau gestegen.

Hiernaast blijven schulden het centrale thema dat de markten bezighoudt. Griekenland wil opnieuw onderhandelen over de afspraken die in maart op de Europese top zijn gemaakt.  De VS zal de komende weken een record aan staatsobligaties proberen te verkopen om hiermee het gigantische begrotingstekort te financieren. Het rentepercentage voor de 10-jaar staatslening van de Verenigde Staten is vandaag voor het eerst gestegen boven de 4%. Een half jaar geleden was dit percentage nog 2%. Aangezien de overheidssteun van 2008 en 2009 (In Europa en de VS) vrijwel uitsluitend is gefinancierd door middel van kortlopende leningen die binnenkort aflopen en dan geherfinancierd moeten worden, is ook een kleine stijging van de rente een potentieel groot gevaar. Deze stijging kan het economisch herstel in de kiem smoren.

Dollar, Economie, Goudmarkt, Zilvermarkt ,

Reacties zijn gesloten