Vraag naar goud in China kan binnen 10 jaar verdubbelen

1. april 2010 door Goud Expert

De World Gold Council (WGC) heeft onderzoek gedaan naar de vraag naar goud in China. China heeft een onverzadigbare vraag naar goud en de goudconsumptie kan binnen tien jaar verdubbelen door zovel vraag van investeerders en vanuit de juwelen industrie.  In het vierde kwartaal van 2009 is de Chinese economie met 10,7 procent gegroeid. China is op dit moment de grootste goudproducent ter wereld, de Chinese overheid heeft haar goudreserves met 76 procent vergroot sinds 2003 tot 1054 ton en de Chinese overheid promoot actief de aankoop van goud door consumenten (onder andere door tv-commercials op de Chinese staats-televisie).

De vraag van Chinese investeerders en voor de productie van juwelen bedroeg in 2009 totaal 423 ton goud. De Chinese goudmijnen produceerden in 2009 totaal 314 ton goud. Een tekort dus van 109 ton wat door China geïmporteerd moest worden. In de periode 2006 tot 2009 is de goudmijn productie van China slechts met gemiddeld 8 procent per jaar gegroeid.

Traditioneel zijn Chinese consumenten grote spaarders en fysiek goud en zilver neemt een speciale plaats in binnen de Chinese cultuur. Wanneer de economische groei in China verder doorzet dan zal de vraag naar goud versneld groeien, zowel als investering als de consumptie van juwelen.

De conclusie is dat de vraag naar goud in China de komende jaren veel sneller zal groeien dan de groei van de Chinese goudmijnen waar door het verschil tussen vraag en aanbod zal toenemen.  Hierdoor zal China in steeds grotere hoeveelheden goud moeten importeren wat de goudprijs zal doen stijgen.

Een onzekere factor is of ook de Chinese overheid haar goudreserves verder zal vergroten. Alle experts vermoeden dat China op dit moment bezig is om haar goudreserves verder uit te breiden. In tegenstelling tot Westerse banken rapporteert de Chinese centrale bank altijd achteraf dat ze goud hebben aangekocht omdat ze anders een te hoge prijs zouden betalen als in brede kring bekend is dat er een hele grote koper in de markt is. Dit wordt ook wel de Chinese put onder de goudprijs genoemd. Westerse centrale banken waaronder het  IMF hebben in het verleden altijd vooraf aangekondigd dat ze goud gaan verkopen (om op die manier de goudprijs te drukken het geen in hun eigen belang is maar niet in het belang van de belastingbetalers die de uiteindelijke eigenaren van het goud zijn). De reden die men opgeeft is dat men transparant wil zijn en de goudmarkt niet wil verstoren !?  Alleen dit simpele feit geeft al aan dat Westerse centrale banken een andere agenda hebben. Als je al goud in grote hoeveelheden wilt verkopen waarom dit vooraf aankondigen waardoor je een lagere opbrengst realiseert dan het tegen de hoogst mogelijke prijs verkopen.

Lees hier meer over op bloomberg

 

Goudmarkt , , , ,

Reacties zijn gesloten