Belangrijkste uitkomsten CFTC hoorzittingen handel edelmetalen

29. maart 2010 door Goud Expert

Afgelopen donderdag 25 maart 2010 hebben de hoorzittingen van de Amerikaanse CFTC (Commodity Futures Trading Commission) plaatsgevonden inzake het onderzoek naar de handel in goud en zilver. De CFTC onderzoekt de vermeende manipulatie van de goud- en zilvermarkt. Tijdens de hoorzittingen zijn enkele interessante nieuwsfeiten naar voren gekomen.

  1. GATA (Gold Anti-Trust Action Committee) werd vertegenwoordig door Chris Powell en kreeg de mogelijkheid haar visie op de manipulatie van de goud- en zilvermarkt de laatste 20 jaar uit een te zetten.  Naast de presentatie van de al bestaande bewijzen  die GATA hiervoor heeft, werd ook een nieuwe “klokkenluider” bekend gemaakt: de edelmetaal handelaar Andrew Maguire uit Londen. Andrew Maguire heeft geopenbaard dat het grootste edelmetaal handelshuis JPMorgen haar zeer grote short positie gebruikt om de markt naar beneden te manipuleren. Dit gebeurt op vaste tijdstippen (tijdens optie-expiraties na de dagelijkse goud en zilver fix in Londen, na het bekendworden van Amerikaanse werkloosheidscijfers etc.). JPMorgen nodigt dan ook andere handelaars aan om hierin mee te doen om enerzijds het effect groter te maken en anderzijds ook te profiteren van deze heftige koersbewegingen. Om zijn insiders kennis concreet aan te tonen heeft Andrew Maguire op 3 Februari 2010 aangekondigd dat zo’n gecoördineerde actie zou plaatsvinden op 5 Februari 2010 bij het uitkomen van de werkloosheidscijfers. Op 5 februari speelde dit scenario zich inderdaad precies af zoals Andrew Maguire had voorspeld. Een hele grote partij begon zeer veel zilver future contracten te verkopen in zulke grote aantallen dat dit de prijs zeer snel liet dalen.

    Lees zelf het hele verhaal op: http://www.gata.org/node/8466

  2. Een andere opzienbarende ontwikkeling was de bevestiging dat de London Bullion Market Association (LBMA) over-the-counter goudmarkt in feite een papieren goud Ponzi systeem is. Tijdens het verhoor van Jeffrey Christian van de CPM Group (een vertegenwoordiger van de bullion banken), bleek dat de LBMA ongeveer 100 keer zoveel papieren goud verhandelt dan dat  er daadwerkelijk fysiek goud aanwezig is.

    De LBMA in Londen verhandelt dagelijks circa 20 miljoen ounces goud. Dit is circa $ 22 miljard en $5,4 biljoen op jaarbasis hetgeen ongeveer even groot is als de helft van de Amerikaanse economie. De meeste handel vind plaats in zogenaamde “unallocated accounts”. Dit zijn rekeningen waarbij de eigenaar geen claim heeft op de exacte serienummers van de goudbaren in zijn rekening. Volgens de definitie van de LBMA is een unallocated account een niet beschermde crediteur. Stel u koopt 100 ounce goud bij de LBMA dan verwacht u dat u ook daadwerkelijk 100 ounce goud in uw bezit heeft. Niets is echter minder waar. Het enige dat u bezit is een schuldbekentenis van de LBMA die recht geeft op mogelijk 100 ounce goud. Op deze manier wordt 100x meer in papier gehandeld dan er daadwerkelijk goud aanwezig is. Wanneer alle partijen die beschikken over een rekening in een unallocated account op hetzelfde tijdstip hun goud fysiek zouden willen ontvangen, dan is er slechts 1 ounce voor iedere 100 ounce goud daadwerkelijk beschikbaar. Jeffry Christian bevestigt tevenst dat wat in bancaire kringen de “fysieke goudmarkt” wordt genoemd in feite niet alleen fysiek goud betreft maar voor het merendeel bestaat uit boekhoudkundige posten op balansen en winst&verlies rekeningen. Zolang partijen bereid zijn in deze ‘boekhoudkundige posten’ te handelen is er geen probleem. Zodra iedereen deze papieren posten daadwerkelijk wil omzetten in fysiek goud (hetgeen de post zou representeren) zal blijken dat het onderliggende goud er niet is.

    Jeffry Christian verdedigt de grote short-positie in de futures markt van de grote handelshuizen met het argument dat dit een hegde (afdekking) is voor het goud dat ze verkopen in de over-the-counter (OTC) markt. Dit is een kromme redenering. Als een bank fysiek goud verkoopt op de OTC markt waarom zou daar dan een short-positie tegenover moeten staan? Het goud heb je toch al fysiek in bezit en bij de verkoop realiseer je een winst of verlies. Deze reden

    Lees zelf het hele verhaal op:  http://www.gata.org/node/8478

Het onderzoek van de CFTC is ingesteld om te beoordelen of er extra beperkingen in de handel in goud en zilver futures moeten worden ingesteld. Het is nu afwachten wat de beslissing zal zijn naar aanleiding van de hoorzittingen.

Goudmarkt, Zilvermarkt ,

Reacties zijn gesloten