Goudreserves centrale banken groeien het snelst sinds 1964

21. maart 2010 door Goud Expert

Onderzoek van de World Gold Council heeft aangetoond dat de goudreserves van de centrale banken in 2009 het snelst zijn gegroeid sinds 1964. De gecombineerde reserves aan goud groeiden met 425,4 ton tot 30.116,9 ton. Een groei van $13,3 miljard opbasis van de gemiddelde goudkoers van 2009. De belangrijkste landen die hun goud reservers hebben vergroot zijn India, Rusland en China.

Het zijn niet alleen centrale banken die in 2009 meer fysiek goud hebben gekocht. Ook grote groepen investeerders hebben fysiek goud aangeschaft hetgeen een duidelijke verschuiving laat zien ten opzichte van voorgaande jaren aldus Nick Moore analis bij RBC in Londen.

De World Gold Council verwacht dat de centrale banken hun reserves ook in 2010 vergroten met 187 tot 218 ton.

Het feit dat in 2009 de centrale banken netto goud kopers in plaats van verkopers zijn geworden, mag niet worden onderschat. Dit is een fundamentele ontwikkeling op de goudmarkt waarbij gedurende een lange periode (sinds 1974) de centrale banken netto verkopers waren en op die manier de goudprijs probeerden te drukken. Dit instrument wordt nu steeds minder effectief. Tevens toont deze ontwikkeling aan dat het fysiek bezitten van goud als een goede spreiding van reserves is. Als centrale banken dit doen, is dit ook een goede strategie voor particulieren. Westerse centrale banken zullen wellicht nog steeds een andere boodschap laten horen, aangezien zij belang hebben bij het creëren van vertrouwen in hun eigen valuta. Centrale banken in opkomende economieën hebben hier echter een andere visie op en proberen hun goud voorraaden aan te vullen.

Als deze ontwikkeling zich de komende jaren doorzet dan zijn de goud reserves gemeten in dollars de tweede valuta die centrale banken aanhouden als reserve.

Goudmarkt , , , ,

Reacties zijn gesloten