China verkoopt alle niet door USA gegarandeerde investeringen

13. februari 2010 door Goud Expert

Deze week heeft de Chinese overheid een verklaring uitgegeven dat de managers die de Chinese overheidsreserves beheren alle reserves die niet door de Amerikaanse overheid worden gegarandeerd, moeten worden afgebouwd.

Dollar-denominated risk assets, including asset-backed securities and corporates, are no longer wanted at the State Administration of Foreign Exchange (SAFE), nor at China’s large commercial banks. The Chinese government has ordered its reserve managers to divest itself of riskier securities and hold only Treasuries and US agency debt with an implicit or explicit government guarantee. This already has been communicated to American securities dealers, according to market participants with direct knowledge of the events.

Deze ontwikkeling is zeker ingegeven door de recente levering van wapens aan Taiwan door President Obama, maar dient ook gezien te worden in het kader van het bewust verminderen van het risico op de waardedaling van de grote hoeveelheid Amerikaanse schuld die China als reserve aanhoudt. China doet hier dus exact het tegenovergestelde van wat ze door de Westerse regeringen opgedragen worden om juist wel te doen. Zoals in iedere crediteur-debiteur relatie is het niet de debiteur die de crediteur opdraagt hoe te handelen maar juist omgekeerd. Een van de wijzen waarop China haar reserves spreid is door de aankoop van grondstoffen en grondstoffenbedrijven. Fysiek goud is hier ook een onderdeel van. In 2009 heeft China bekend gemaakt dat het haar goudreserve heeft verhoogt naar meer dan 1000 ton en de intentie uitgesproken dit verder te verhogen. In het algemeen koopt China in het geheim goud (via particuliere bedrijven die 100% eigendom zijn van de overheid) om de prijs niet te hard te laten oplopen en publiceert dan pas veel later dat de goudreserve is gestegen. Ook al het goud dat in de Chinese goudmijnen wordt gewonnen, komt nooit op de wereldmarkt maar blijft binnen China. Veel goudanalisten zien dit ook als een van de belangrijkste bodems onder de huidige fysieke goudprijs.

Klik hier voor meer achtergronden over dit onderwerp op zerohedge.com

Economie, Goudmarkt , ,

Reacties zijn gesloten