Hoera! De inflatie in Nederland is gedaald naar 0,8% !?

11. februari 2010 door Goud Expert

Het CBS heeft de inflatiecijfers over januari gepubliceerd en deze is uitgekomen op 0,8%. (Klik hier voor het CBS bericht). Het is interessant om te zien hoe de reguliere media (bijvoorbeeld Radio 1) hiermee omgaan. Zij berichten dat de daling van de inflatie positief is voor alle Nederlanders en dat we hierdoor meer netto geld te besteden hebben. Echter een daling van de inflatie naar 0,8% is nog steeds een stijging van de prijzen, alleen iets minder snel. Een gecoordineerde goed nieuws show dus. Hiernaast zijn de inflatiecijfers zodanig opgesteld en berekend dat deze structureel te laag worden gerapporteerd en niet overeenstemmen met de daadwerkelijke inflatie die de Nederlander dagelijks ervaart. Ook de component die nu voor de daling zorgt (voornamelijk energie), zal binnenkort weer flink gaan bijdragen aan het inflatiecijfer omdat de energiebedrijven met een achterstand van 6 maanden de hogere prijzen doorberekenen. De olieprijzen zijn namelijk flink gestegen de afgelopen maanden en de eurokoers is gedaald.

Wat tegenwoordig door alle economen inflatie wordt genoemd (het stijgen van de prijzen) is primair het gevolg is van monetaire expansie (monetaire inflatie) veroorzaakt door de centrale banken en het monetaire beleid dat zij voeren. Een betere interpretatie van inflatie is niet dat de prijzen zijn gestegen maar dat de munteenheid minder waard is geworden. Een betere titel van het CBS had dan ook geweest: "Euro in december 0,8% in waarde gedaald". De overheden en de centrale banken zijn de enige veroorzakers van de prijsstijgingen maar zij werpen zich altijd op als de grootste beschermers van de consument, de waarde van de euro en het gevecht tegen inflatie dat zijn continu leveren. Hun daadwerkelijke acties zijn echter 100% tegenovergesteld aan het beleid dat ze proberen te verkopen aan het grote publiek.

Economie, Euro, Inflatie , ,

Reacties zijn gesloten