Het verschil tussen de papieren en fysieke goudprijs wordt groter

4. februari 2010 door Goud Expert

In een recent artikel van Jim Willie CB van GoldenJackass.com wordt nader ingegaan op het steeds groter wordende verschil tussen de fysieke en papieren goudprijs. Op de Londense goudmarkt zijn veel partijen actief die als een soort 'fractional banking' systeem opereren waardoor hetzelfde fysieke goud op papier aan meerdere partijen wordt geleverd. Fysiek goud als onderdeel van een allocated account is meerdere malen uitgegeven. Ook de opkomst van ETF's zijn hiervan een uitwas. Heeft u aandelen in een goud of zilver ETF dan kunt u op geen enkele wijze aanspraak maken op daadwerkelijk fysiek goud of zilver en het is onwaarschijnlijk dat het ETF daadwerkelijk fysiek goud en zilver bezit in tijden van crises. Een goud ETF is een financiëel papieren product dat de goudkoers volgt niets meer en minder.

De laatste maanden zijn er steeds meer grote beleggers in goud die hun fysieke goud in Londen op een zogenaamde allocated accounts daadwerkelijk opvragen en het in eigen beheer willen opslaan. De extreem grote vraag naar fysiek goud die dit tot gevolg heeft, zorgt op dit moment voor leveringsproblemen en de eigenaren (meestal miljardairs en andere kapitaalkrachtige partijen) nemen nu diverse juridische acties of sturen teams van controleurs langs om daadwerkelijk te controleren dat hun fysieke goud aanwezig is. Deze goldrun is exact het zelfde als een 'normale' bankrun waarbij rekeninghouders massaal hun geld opvragen, de bank niet over deze reservers beschikt en vervolgens failliet gaat. Dit is een proces dat zich in enkele dagen kan afspelen.

In de reguliere financiële media is weinig informatie beschikbaar over de status van de daadwerkelijke goudvoorraden op de Londonse goudmarkt. Vaak zijn het de afgeleide berichten die de fysieke goudinvesteerder in de juiste contekst kan plaatsen die een indicatie geven van de komende ondergang van de Londense goudmarkt.

Klik hier om het hele artikel te lezen

 

Goudmarkt

Reacties zijn gesloten