Goudprijs daalt tot onder goudmijn productiekosten

28. juni 2013 door Goud Expert

De recente daling van de goudprijs tot $1200 en € 920 per troy ounce speelt zich volledig af in de papieren goudmarkt. Veel grote partijen verkopen hun papieren goud in ruil voor ander papier (euro’s of dollars). De vraag naar fysiek goud blijft onverminderd stijgen en de premiums (de opslag bovenop de goudprijs) worden steeds hoger. De premiums in India zijn recent verdubbeld van $10 naar $20 per troy ounce. De goudprijs is nu zover gedaald dat deze onder de productiekosten ligt van veel goudmijnen. Dit betekent dat het verliesgevend is om een goudmijn in bedrijf te houden, hetgeen de krapte in de fysieke goudmarkt nog verder zal doen stijgen.De situatie op de fysieke goudmarkt zal uiteindelijk de meestbepalende factor worden die de goudprijs zal bepalen.

De onderstaande grafiek geeft een overzicht van de door de goudmijnen zelf gerapporteerde productie kosten per troy ounce goud.

grafiek productiekosten goudmijnen

Pikant detail is dat de vakbonden in Zuid Afrika een loonsverhoging eisen van 100% hetgeen de winstgevendheid van de Zuid Afrikaanse goudmijnen verder onder druk zet.

Lees hier meer over op:

 

grafiek productiekosten goudmijnen

,

Centrale bank India verbiedt banken om gouden munten te verkopen

8. juni 2013 door Goud Expert

Om de toenemende vraag naar goud in India in te dammen heeft de centrale bank van India de importbelasting op goud verhoogd van 6% naar 8%. Het handelstekort van India loopt steeds verder op door de aanhoudende daling van de Roepie. De Indiase bevolking die toch al traditioneel meer vertrouwen heeft in goud dan papieren valuta zal hierdoor alleen maar meer vluchten in goud. Een typisch geval van het omdraaien van oorzaak en gevolg door de bank van India. De goudaankopen zijn niet de oorzaak van de dalende Roepie maar het gevolg hiervan. Als laatste desperate poging om de goudaankopen te proberen in te dammen adviseert (verbiedt) de Indiase overheid nu banken om gouden munten aan consumenten te verkopen.

Er bestaat veel misverstanden over de zogenaamde sieraden en juwelen verkoop in India. Sieraden en juwelen bestaan in India meestal uit 22 of 24 karaat goud en niet uit 14 of 18 karaat zoals in westerse landen. Tevens zijn de maakkosten van sierraden t.o.v. van de waarde van de goudprijs erg laag en bedragen slechts enkele procenten. Ook dit in tegenstelling tot westerse sieraden waarbij de maakkosten vaak 50% tot 80% van de totale kosten bedragen. Gouden sieraden worden in India gezien als een vorm van geld en zodanig ook gebruikt.

De importheffing van India kan een scenario voor meer landen zijn wanneer de vraag naar goud te groot wordt.

Lees hier meer over op:

 

Euro, Goudmarkt , ,