De oplossing van de schuldencrisis volgens Steve Keen. Alle private schulden kwijtschelden en begin opnieuw.

29. november 2011 door Goud Expert

Steve Keen de Australische econoom die al sinds 2005 waarschuwde voor de schuldencrisis, legt in dit interview uit hoe de schuldencrisis kan worden opgelost. Volgens Keen hebben we de keuze om gedurende een depressie periode van 10 jaar de schulden langzaam af te bouwen of zijn alternatief waarbij alle priveschulden worden kwijtgescholden, we de parasitaire banken failliet laten gaan, het bankwezen volledig nationaliseren en vervolgens opnieuw beginnen. Doen we dit niet dan zullen de parasitaire banken door gaan met hun huidige destructieve beleid en staat ons een periode van minimaal 10 jaar aan economische neergang en teruggang in welvaart te wachten.

De analyse van Keen is eenvoudig: gedurende de afgelopen 40 jaar hebben de banken bewust teveel schulden gecreëerd en deze schulden verkocht aan iedereen die ze konden vinden. De banken hebben hierdoor een schuldenberg door gecreëerd waarvan alleen zijn profiteren. De extra schulden hebben voornamelijk bubbels in vastgoed, huizenprijzen en grondstoffen veroorzaakt. Het huidige systeem van het creëren van steeds meer schulden is onhoudbaar geworden.

 

90% van de huidige economen die werken voor overheden en universiteiten hebben een volledig verkeer beeld van hoe de economie functioneert en wat de invloed van de geldcreatie door banken is op de cyclus van economische groei en economische neergang. Deze meerderheid van Keynesiaanse economen hebben anders denkende economen altijd doodgezwegen en gemarginaliseerd. De Keynesiaanse economen verkondigden een religie die perfect aansloot bij de agenda’s en belangen van bankiers en politici die een door schuld gefinancierde welvaartstaat wilden opbouwen. De huidige schuldencrisis laat volgens Steve Keen de eindigheid van dit gedachtengoed zien.  Steve Keen is een post-Keynesiaanse econoom en aanhanger van de Austrian economics richting. Onder andere Hyman Minsky en Ludwig von Mises zijn economen die hem hebben beïnvloed.

Austrian Economics, Economie, Goudmarkt , ,

Goudproductie Australische goudmijnen met 2,4 procent gedaald.

28. november 2011 door Goud Expert

In het derde kwartaal van 2011 is goudproductie van de Australische goudmijnen met 2,4% gedaald ten opzichte van het tweede kwartaal van 2011 naar 66 ton goud. Hierbij behoudt Australië zijn positie als tweede grootste goudproducent ter wereld na China. Ondanks de hoge goudprijzen en recordprijs van $ 1920 per troy ounce is het de Australische goudmijnen niet gelukt de productie significant te verhogen.

Door de hoge goudprijzen besluiten diverse goudmijnen om eerst het moeilijk winbare goud van grote diepte te winnen en niet het relatief makkelijk winbare goud van lagere diepte. Door de hoge goudprijs kan dezelfde marge worden gemaakt op het moeilijk winbare goud. Mocht de goudprijs in de toekomst dalen dan kan de goudmijn dezelfde marge maken met de dan beschikbare reserves die nog in de grond zitten.

In dezelfde periode is Zuid Afrika gezakt naar de vijfde plaats als grootste goudproducent. Alhoewel het grote publiek nog steeds denkt dat Zuid Afrika de grootste goudproducent ter wereld is, is Zuid Afrika de afgelopen decennia steeds verder weggezakt. Recent hebben de problemen met de elektriciteitsvoorziening en afnemende  goudreserves de productie verder doen afnemen.

Lees hier meer over op surbiton.com.au

Economie, Goudmarkt , ,

Goud verkopen wereldwijd met 6 procent gestegen in derde kwartaal 2011

19. november 2011 door Goud Expert

Uit het laatste rapport van de World Gold Council blijkt dat de totale hoeveelheid aan goud verkopen is gestegen met 6 procent in Q3 2011 ten opzichte van het jaar 2010. De wereldwijde vraag steeg naar 1.053,9 ton goud en een totale waarde van $57,7 miljard. Opvallend is dat vooral de goud aankopen door investeerders en centrale banken sterk zijn gestegen en dat de verkoop van goud voor sieraden is gedaald. Op 18/22/2011 is de goudprijs gesloten op $ 1724,80 en € 1274,80 na  de absolute recordprijs van 6/9/2011 van $ 1921,15 / EUR 1372,18.

De meest opvallende resultaten samengevat:

  • De vraag door investeerders naar goud steeg met 33 procent naar 468,1 ton goud
  • De vraag naar gouden munten en goud baren steeg met 29 procent
  • De vraag naar gouden munten en goud baren in Europa is meer dan verdubbeld en steeg van 50,3 ton goud in 2010 naar 118,1 ton goud in 2011.
  • Aankopen door centrale banken en andere overheidsinstellingen zijn meer dan 600% gestegen ten opzichte van 2010 naar 148,4 ton goud in 2011.
  • India kocht in het vierde kwartaal 2011 78 ton goud voornamelijk in de vorm van goud baren en goud munten. China kocht in totaal 60,2 ton aan goud munten en goud baren. De goudvraag in India daalde met  23 procent en steeg met 17 procent in China.
  • De indicatie is dat de centrale banken in het vierde kwartaal van 2011 100 ton goud zullen aankopen. De belangrijkste centrale banken die goud kopen bevinden zich in Latijns Amerika, Centraal Azië en het Verre Oosten.
  • De aankopen door de centrale banken zijn het hoogst sinds 1970.
  • Het totale aanbod van goud door goudmijnen en recycling van oud goud steeg slechts met 2 procent naar 1034,4 ton goud. De goudmijnproductie steeg met 5 procent naar 746,2 ton en de recycling van oud goud, sloop goud en oude sieraden steeg met 13 procent naar 426,5 ton.

 

Marcus Grubb, directeur van het onderzoeksbureau van de World Gold Council verwacht in het vierder kwartaal van 2011 opnieuw sterke cijfers en waarschijnlijk een nog verdere stijging van de goudverkopen. Gelet op de problemen in de euro-zone en de wereldwijde schuldencrisis, kiezen veel beleggers voor een veiliger politiek onafhankelijke investering in goud. Veel centrale banken en investeerders beschouwen de tijdelijke dalingen van de goudprijs als gevolg van de grote volatiliteit op alle financiële markten als een goed koopmoment voor goud.

Lees hier meer over op de World Gold Council

Goudmarkt , ,

Chinezen gebruiken lage goudprijs om record hoeveelheid goud te kopen

7. november 2011 door Goud Expert

In de 3 maanden: juli, augustus en september van 2011 heeft China via Hong Kong 140 ton goud geïmporteerd. Ter vergelijk: over heel 2010 importeerde China 120 ton goud via Hong Kong. Alleen al over de maand september 2011 importeerde China 56,9 ton goud een stijging van 600% ten opzichte van september 2010. In tegenstelling tot veel  ‘deskundigden’ die voorspelden dat de goud bubbel was doorgeprikt en de Chinezen massaal hun goud zouden verkopen, is precies het omgekeerde gebeurd. De tijdelijk lagere goudprijs heeft de Chinezen aangezet tot het doen van extra goud aankopen.

De vraag door Chinezen naar fysiek goud als investering wordt onder andere gevoed doordat men in China relatief weinig investeringsmogelijkheden heeft. Naast de aandelenmarkt en investeren in onroerend goed zijn er weinig mogelijkheden. De reële rente op spaartegoeden bij banken is negatief net zoals in Europa en de VS. Hiernaast heeft fysiek goud een belangrijke culturele betekenis en wordt het bezit van goud actief gepromoot door de Chinese overheid. De meeste Chinese goud investeerders geven aan dat hun angst voor inflatie de belangrijkste reden is om te investeren in goud.

De verwachting onder Chinese deskundigen is dat de fysieke goud-aankopen door Chinezen hoog zullen blijven in de komende 2 maanden als aanloop naar het Chinese nieuwjaar. Deze periode is traditioneel de belangrijkste periode waarin men fysiek goud koopt.

Men kan zich de vraag stellen wie verkoopt in de huidige financiële tumultueuze tijden zijn fysieke goud? Al het goud dat nu vanuit het westen naar China verdwijnt, zal niet tegen dezelfde prijs terug komen.

Na een daling van $ 1920 tot onder de $ 1600 is de goudprijs vandaag weer gestegen tot bijna $ 1800 per troy ounce.

Lees hier meer over op Zerohedge en GATA

Goudmarkt , ,

Duitse en Nederlandse goudreserves vooralsnog niet gebruikt voor het EFSF

6. november 2011 door Goud Expert

Tijdens de G20 top in Cannes is het idee geopperd dat de euro-zone landen de financiële reserves van hun centrale banken gebruiken om het EFSF fonds van 1.000 miljard euro te financieren. Dit nadat gebleken is dat de overige landen vrijwel geen enkele bijdrage willen leveren. De Europese leiders hadden de ijdele hoop dat China en Brazilië graag zouden willen investeren in Europese schulden. Wanneer de reserves van de centrale banken worden aangewend, betekent dit automatisch dat ook de goudvoorraad van o.a. Duitsland en Nederland wordt aangesproken.

Het idee om o.a. ook de goudvoorraad van Duitsland in te zetten als financiering voor het EFSF fonds is direct door Duitsland verworpen. Het financieren van het EFSF met papieren euro’s is een ding, het opofferen van de Duitse goudvoorraad is echter zelfs voor de huidige Duitse regering niet bespreekbaar.

Het feit dat dit toch als serieuze optie wordt besproken, geeft aan hoever de politici willen gaan om de door hunzelf gecreëerde schuldencrisis op te lossen. Zolang dit echter met waardeloos papieren geld gebeurd is dit voor hun geen probleem omdat men dat zelf in onbeperkte hoeveelheden kan maken. Het afstaan van fysiek goud staat echter gelijk met het verkopen van eigen bezittingen en zal niet door de bevolking worden geaccepteerd.

De onderstaande tabel geeft een overzicht van de actuele reserves per euro land en hoeveel goud hiervan deel uitmaakt.

goudreserve-euro-landen

Dit nieuwsbericht geeft opnieuw aan dat goud de ultieme vorm van echt geld is, sterker dan iedere valuta in omloop en wereldwijd geaccepteerd. China, India, Rusland en Brazilië staan direct klaar om het goud van de centrale banken over te nemen omdat dit past in hun strategie van vermindering van hun dollar en euro-risicos en het structureel verhogen van hun fysieke goudreserves.

Lees hier meer over in de frankfurter algemeine en op ZeroHedge.

 

Euro, Goudmarkt , , ,