Goudprijs bodem lijkt gezet, oplossing euro schuldencrisis positief voor goud

30. oktober 2011 door Goud Expert

De goudprijs is deze week sterk gestegen en lijkt de bodem te hebben neergezet na de daling vanaf $ 1900 naar het $ 1650 niveau. De goudprijs sloot vrijdag 28 oktober op $ 1743,30 (een stijging van 5,68% in 1 week) en op € 1231,64 (een stijging van 1,39% in 1 week). Zowel voor als na de euro-top over de Europese schuldencrisis steeg de goudprijs tot weer boven het belangrijke $1700 / € 1200 niveau. De fundamentele oorzaken voor de goudprijs stijging de afgelopen tien jaar zijn door de euro-top niet gewijzigd en een verdere stijging van de goudkoers is dan ook mogelijk.

Grafiek goudprijs in dollars oktober 2010 – oktober 2011

goudprijs grafiek oktober 2010-2011 dollars

Grafiek goudprijs in euro’s oktober 2010 – oktober 2011

goudprijs grafiek euro oktober 2010-2011

De “oplossing” van de Europese schuldencrisis heeft de fundamentele oorzaken voor de goudprijs stijging de afgelopen tien jaar niet gewijzigd. De financiering van het euro reddingsplan zal grotendeels plaatsvinden via betaling met nieuw gecreëerde euro’s door de Europese overheden en centrale banken. Dit nieuw gecreëerde geld leidt tot hogere inflatie en snellere waardedaling van papieren valuta ten op zichtte van fysieke goederen en grondstoffen. Hiernaast wordt de rente op spaartegoeden en staatsobligaties kunstmatig laag gehouden waardoor het bezit van fysiek goud een goed alternatief is. Niet alleen de euro-landen volgen de strategie van het creëren van inflatie en kunstmatig lage rente standen. Hetzelfde beleid vindt plaats in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten van Amerika en Japan. De centrale banken als groep realiseren zich dat papieren valuta als reserve onvoldoende zekerheid bieden en zijn sinds 2009 gestopt met de verkoop van goud. Als totale groep zijn de centrale banken nu netto goudkopers omdat dit de enige politiek onafhankelijke reserve is die zij op hun balans hebben staan.

Een andere visie op de ontwikkeling van de goudprijs is opgesteld door Ben Davies (CEO van Hinde Capital). Hij heeft de gemiddelde goudprijs ontwikkeling gedurende het jaar tijdens de periode 2000-2010 en die voor 2011 tot nu toe inzichtelijk gemaakt. (Aangezien de Indiase feesten waar traditioneel veel goud wordt gekocht dit jaar met 4 weken verschoven zijn heeft hij daar voor gecorrigeerd).

Gemiddelde seizoens gerelateerde goudprijs ontwikkeling 2000-2010

goudprijs grafiek prijsontwikkeling 2000-2011

Volgens Ben Davies laat de goudprijs ontwikkeling gedurende 2011 veel overeenkomsten zien met die uit de voorgaande tien jaren en staan we op dit moment aan het begin van een periode van grote stijging van de goudprijs.

Lees hier meer over op King World News.

Euro, Goudmarkt, Inflatie , ,

Hong Kong start met verkoop goud contracten geprijsd in Chinese Yuan

18. oktober 2011 door Goud Expert

De Hong Kong Gold & Silver Exchange Society biedt sinds oktober 2011 een goudcontract aan geprijsd in de Chinese Yuan (Renminbi).  Dit is een volgende stap van de Chinese overheid om de geloofwaardigheid van de Chinese Yuan als internationale reservemunt te vergroten ten koste van de Amerikaanse Dollar. De omzet van goudcontracten in Hong Kong is in 2011 jaar gestegen naar 136 miljard Hong Kong dollar ten opzichte van 31 miljard Hong Kong dollar in 2010.

Volgens president Cheung van de Gold & Silver Exchange Society biedt dit nieuwe contract drie belangrijke voordelen voor beleggers. Beleggers kunnen profiteren van de langdurig stijgende prijs van goud, beleggers profiteren van de in waarde stijgende Yuan en beleggers kunnen zich hiermee indekken tegen valuta risico’s door goud in Yuan te kopen. De vraag naar dit product is erg groot onder Chinese beleggers.

De goudprijs is dit jaar met 19 procent gestegen. Na de top van $ 1900 is de goudprijs  teruggevallen en zal zich op de korte termijn binnen een bandbreedte $ 1500 tot $ 1700 bewegen aldus Cheung.

Lees hier meer over op Bloomberg en FinanceAsia.

Dollar, Economie, Goudmarkt , , , , ,

Goud kopers in Dubai gaan over op goud munten en goud baren

15. oktober 2011 door Goud Expert

Dubai (ook wel de stad van goud genoemd) is een van de belangrijkste steden voor de handel in fysiek goud. Het heeft een groot aantal groothandelaren en wordt door particulier speciaal bezocht om goud aan te kopen. De komt mede door de gunstige ligging ten opzichte van India van waaruit een groot deel van de klanten komen. In 2011 heeft zich een verschuiving voorgedaan in het type goud aankopen dat wordt gedaan. Voorheen werd er voornamelijk sieraden verkocht maar in 2011 is dit omgeslagen naar de verkoop van goud bullion in de vorm van goud munten, goud staven en goud baren.

In het verleden waren het vooral vrouwen die goud in de vorm van sieraden kochten. Tegenwoordig zijn het vooral mannen die goudkopen en dan in de vorm van goudbaren en goud munten.

Een populaire goudbaar die veel wordt verkocht is de 10 tola goudbaar. Een tola is een Indiase gewichtseenheid. 10 tola is gelijk aan 3,75 troy ounce. De TT-baar (Tien Tola) is een van de populairste producten omdat deze door veel particulieren kan worden aangeschaft. Dit in tegenstelling tot een kilo baar goud die door de gestegen goudprijs minder wordt verkocht. Hiernaast zijn de bekende 1 troy ounce munten zoals de Krugerrand en de Canadese Maple Leaf erg populair.

Lees hier meer over op GATA

Goudmarkt , ,

Opnieuw inflatie gecreëerd door acties Bank of England en ECB

9. oktober 2011 door Goud Expert

Deze week heeft the Bank of England besloten opnieuw 75 miljard pond te injecteren in de Britse economie door het creëren van nieuw geld en hiermee Britse staatsleningen te kopen. De ECB gaat verder met haar programma om staatsleningen van de zwakke zuidelijke eurolanden op te kopen om een verdere daling van de prijs te voorkomen. Ook heeft de ECB aangekondigd dat banken onbeperkt kunnen lenen in onbeperkte hoeveelheden om hiermee de bankensector draaiende te houden. Beide acties zullen gegarandeerd tot meer inflatie in de toekomst leiden en zijn ondersteunend voor een stijging van de goudprijs op lange termijn.

Wanneer burgers zelf euro’s of Britse ponden drukken en hiermee fysieke goederen kopen dan plegen ze een misdrijf. Zij creëren uit het niets geld en kopen hier goederen mee. Wanneer een centrale bank precies hetzelfde doet dan wordt dit monetair beleid genoemd maar in essentie gebeurd er precies hetzelfde alleen op een veel grotere schaal. De essentie van ons huidige economische systeem is dat alleen centrale banken / overheden het monopolie hebben om geld te creëren. Zij gebruiken dit monopolie zodanig dat zij zichzelf en de belangrijkste lobbygroep: de commerciële banken maximaal kunnen bevoordelen ten koste van de hardwerkende burgers en belastingbetalers.

De inflatie in het Verenigd Koningrijk is nu al erg hoog op een niveau van 4% en zal door deze acties ongetwijfeld verder stijgen. Centrale banken zijn namelijk geld producenten en iedere vergroting van de hoeveelheid geld zorgt ervoor dat meer geld verdeeld moet worden over dezelfde hoeveelheid goederen en diensten. De gemiddelde prijs van alle goederen en diensten zal hierdoor stijgen. Over langere tijd leidt dit beleid ertoe dat de koopkracht van de middenklasse daalt en de spaartegoeden en pensioenpotten minder waard zijn.

Behalve het creëren van inflatie zal deze actie van de BoE geen effect hebben. Alle voorgaande programma’s die hetzelfde hebben geprobeerd zijn mislukt en dat zal nu ook het geval zijn. Het zal de uiteindelijke ineenstorting van het financiële systeem zoals we dat  nu kennen vertragen maar niet voorkomen.  Het afboeken van de onhoudbaar grote schuldenberg is onvermijdelijk en hierdoor zullen veel financiële instellingen failliet gaan. Het eerste probleemgeval heeft zich al aangekondigd: Dexia. Iedere spaarder dient zelf zijn verantwoordelijkheid te nemen om zich hiertegen te beschermen.

Lees hier meer over op the daily bell.

Austrian Economics, Economie, Inflatie ,

Qatar investeert in Griekse goudmijnen

2. oktober 2011 door Goud Expert

Het staatsinvesteringsfonds van Qatar, Quatar Holding investeert 1 miljard in Griekenland zijn de euforische koppen in veel media als signaal dat er nog steeds vertrouwen is in Griekenland en de schuldencrisis zijn dieptepunt heeft bereikt. Qatar investeert wel in Griekenland maar uitsluitend in Griekse goudmijnen doordat zij aandelen kopen van European Goldfields. Wat er ook gebeurt met Griekenland en de euro, de goudreserves van de goudmijnen in de grond blijven altijd hun waarde houden. Een zeer verstandige zakelijke investering dus van Qatar die niet is ingegeven door de stabiliteit van Griekenland of de euro. Qatar heeft dus meer vertrouwen in goud dan in Griekenland en de euro.

Deze extra investering in European Goldfields zal extra werkkapitaal bieden om de productiecapaciteit van 3 goudmijnen in het noorden van Griekenland uit te breiden. In totaal zullen  1.500 extra arbeidsplaatsen worden gecreëerd.

Lees hier meer over op the telegraph

, ,