Goud verkopen in India gestegen met 161% in mei 2011

31. juli 2011 door Goud Expert

De sterk gestegen goudprijs weerhoudt de inwoners van India niet om meer goud te kopen. Over de maand mei 2011 zijn de verkopen van goud in India met 76% gestegen ten opzichte van de maand april 2011 en met 161% gestegen ten opzichte van 1 jaar geleden, mei 2010. Goudhandelaren in India geven aan dat iedere kleine terugval van de goudprijs veel nieuwe kopers aantrekt.

India is nog steeds het land dat de meeste gouden sieraden en juwelen koopt. In het eerste kwartaal van 2011 werd er voor 206,2 ton goud gekocht. Nummer 2 China kocht in diezelfde periode 142,9 ton goud.

De definitie “sieraden en juwelen” moet zeer ruim worden geïnterpreteerd. Veel "anti-goud analisten" willen het doen voorkomen dat de verkoop van sieraden en juwelen moet worden gezien als de aanschaf van luxe goederen en niet als investering of bescherming tegen inflatie of als beschreming tegen de devaluatie van de munteenheid. In India werkt dit anders. Vrijwel alle juwelen zijn 24 karaat en de prijs van een sieraad wordt enkel bepaald door het gewicht aan goud. Het ontwerp van het sieraad is van geen belang en niet van invloed op de prijs. De gouden sieraden en juwelen zijn vrijwel altijd het bezit van vrouwen en die hebben hierdoor een relatief onafhankelijke positie in de samenleving. In tijden van financiële nood is het in India zeer gebruikelijk om een deel van de gouden sieraden te verkopen. Goud wordt in de Indiase samenleving gebruikt als geld en is het eerste spaarmiddel dat men gebruikt bij een overschot aan financiële middelen.

Door te toenemende welvaart in India zullen de goudverkopen naar verwachting nog verder stijgen in de toekomst. De verwachting is dat India in 2011 driemaal zoveel goud zal importeren dan in 2010.

Meer hierover op mineweb.com

Goudmarkt , , ,

Goudprijs zal stijgen tot $ 2500 volgens CitiGroup, prijsdaling op korte termijn te verwachten

30. juli 2011 door Goud Expert

De goudprijs is deze week opnieuw op recordhoogte gesloten. Op 29 juli 2011 sloot de goudprijs op $ 1627,20 en € 1129,76. De onrust rond de Europese en Amerikaanse schuldencrisis is niet opgelost en de laatste cijfers over de ontwikkeling van de Amerikaanse economie waren zoals verwacht aanzienlijk slechter dan in eerste instantie voorspeld. De slechte staat van de Amerikaanse economie zal de FED het argument geven om opnieuw een quantitative easing (QE3) programma te starten. Dit is een positief signaal voor de prijs van de edelmetalen om dat dit net zoals de QE1 en QE2 programma’s betekent dat er meer geld wordt gecreëerd hetgeen de inflatie en een waardedaling van de dollar tot gevolg heeft. Op korte termijn is echter een tijdelijke daling van de goudprijs en zilverprijs te verwachten.

Goudprijs juli 2011

Goudprijs 29 juli 2011

Dat de goudprijs op lange termijn nog veel verder zal stijgen hebben ook de analisten van Citigroup geconcludeerd in dit artikel. Zij voorzien op korte termijn een stijging van de goudprijs naar $ 2500 en maken hierbij de vergelijking met de periode 1970-1980. Wanneer ook kleine beleggers massaal kiezen voor goud dan kan de prijs van goud zelfs stijgen naar $ 5000.

Op de zeer korte termijn is een tijdelijke daling van de goudprijs te verwachten. Zodra er een politieke oplossing is voor de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond, zal de prijs van edelmetalen snel dalen. Een daling ver onder het $ 1500 niveau is echter niet te verwachten. Dit past ook perfect in het plaatje van de technische analisten die een tijdelijke top in de grafieken zien. Het is ons echter onduidelijk hoe het aangaan van meer schulden een oplossing voor de structurele begrotingsproblemen zijn.
Zowel in Europa als in de VS is de enige oplossing die politici kunnen bedenken voor de schuldenproblematiek het aangaan van meer schulden. De toekomstige rentelasten die deze schulden met zich meebrengen zullen onhoudbaar worden, met name wanneer de rentepercentages stijgen en er geen partijen meer te vinden zijn die willen investeren in staatsobligaties. China vermindert nu al sinds 2 jaar haar positie van Amerikaanse staatsobligaties en de Amerikaanse FED is nu de grootste koper van de Amerikaanse staatsobligaties.

Wanneer de oplossing voor het schuldenplafond er is, zal de Amerikaanse overheid op zeer korte termijn 500 miljard dollar aan staatsobligaties moeten uitgeven. Dit omdat sinds mei 2011 de Amerikaanse overheid ‘tijdelijk’ leent van de pensioenfondsen van ambtenaren om de korte termijn betalingen en aflossingen te kunnen doen totdat het schuldenplatfond wordt verhoogd.

Austrian Economics, Dollar, Economie, Goudmarkt, Inflatie , , , ,

Goudreserves Rusland opnieuw gestegen in juli 2011

24. juli 2011 door Goud Expert

De goudreserves van de Russische centrale bank zijn in de maand juli 2011 opnieuw gestegen. De goudreserve steeg met 200.000 troy ounces tot het nieuwe record niveau van 830,5 ton. Rusland staat hiermee op nummer 8 van de landen met de grootste goudvoorraden.

Grafiek goudreserves Rusland

Rusland goudreserves tot en met juli 2011

De goudreserves zijn slechts 7,8% van de totale monetaire reserves van Rusland. Ten opzichte van veel westerse landen die meer dan 50% van hun reserves in goud aanhouden (Nederland 59,4%) dienen de goudreserves van Rusland dus nog veel te groeien voordat ze op een vergelijkbaar niveau zijn als die van veel westerse landen. De Russische centrale bank heeft aangegeven dat zij dit aankoop programma verder voort zal zetten, ondanks de sterk gestegen goudprijs. Hiermee volgt zij hetzelfde beleid als veel andere centrale banken van opkomende economieën die structureel hun goudreserves laten groeien en niet langer uitsluitend kiezen voor de dollar of euro als reserve.

Goudmarkt , ,

Goudprijs naar nieuwe records in meerdere valuta

17. juli 2011 door Goud Expert

De goudprijs is op 15-07-2011 geëindigd op nieuwe records in meerdere belangrijke valuta. De goudkoers sloot op $ 1594, € 1125, £ 987 en ¥ 79.1250. Op weekbasis steeg de goudprijs in euro’s met 4,67% en in dollars met 4,24%. De goudprijs sloot voor het eerst boven het niveau van 1100 euro.  Belangrijkste oorzaak van de stijgingen zijn opnieuw de toenemende onrust over de kredietwaardigheid van de eurozone en de Verenigde Staten. Het lijkt erop dat beleggers zich realiseren dat het onbeperkt aangaan van schulden geen houdbare situatie is en negatief voor de waarde van hun lokale valuta.

Grafiek goudprijs 2009-2011 in euros

Goudprijs 2009 - 2011 euros

Grafiek goudprijs 2009-200 in Dollars

Goudprijs 2009 - 2011 dollars

Grafiek goudprijs 2009-2011 in Britse Ponden

Goudprijs 2009- 2011 in Britse Ponden

De problemen in de eurozone lijken zich te verergeren. Naast Griekenland, Ierland en Portugal zijn nu ook de problemen in Italië en Spanje acuut. Europese politici zullen alles in het werk stellen om ten koste van alles het systeem te redden. Dat tijdens dit proces de waarde van de euro sterk zal verminderen zal achteraf worden uitgelegd als een noodzakelijk bijeffect. Kopers van goud beschermen zich nu tegen de onvermijdelijke devaluatie van alle belangrijke internationale valuta.

De situatie in de Verenigde Staten is min of meer identiek aan die in Europa. Doordat de VS te veel schulden aangaan wordt de kredietwaardigheid aangetast. De politici in de VS hebben zichzelf een maximale schuldenlimiet opgelegd. In het verleden is deze schuldenlimiet altijd opnieuw verhoogd wanneer dat nodig was en dat zal ongetwijfeld ook nu weer gebeuren ondanks de stevige uitspraken van republikeinse politici dat de VS nu binnen haar mogelijkheden moet gaan opereren.

Aan goud analisten wordt regelmatig de vraag gesteld wanneer de stijging van de goudprijs zal stoppen en het verstandig is om fysiek goud te verkopen. Eric Sprott van Sprott Asset Management geeft hiervoor een handige vuistregel. Het is verstandig om fysiek goud te verkopen wanneer overheden structureel begrotingsoverschotten hebben, overheden vrijwel geen schulden hebben, er niet langer onbeperkt geld wordt bijgedrukt en de koopkracht van de valuta constant blijft over langere tijd. De valuta heeft dan alle belangrijke eigenschappen van goud en beide kunnen doorelkaar heen worden gebruikt afhankelijk van iemands persoonlijke voorkeur.

, ,

Grootste goudschat ter wereld gevonden in India

10. juli 2011 door Goud Expert

In India is in de tempel Sri Padmanabhaswamy in de deelstaat Kerala een goudschat met een totale waarde van 17 miljard euro gevonden.  De goudschat bevond zich in een aantal kamers van de tempel die 136 jaar niet opengemaakt waren. Het vermoeden bestaat dat de goudschat bestaat uit giften van gelovigen aan de tempel gedurende de afgelopen eeuwen. In India heeft goud een speciale betekenis en wordt vaak als gift aan een tempel geschonken.  Er wordt nu druk gediscussieerd aan wie de goudschat toebehoort.

Dit is een goed voorbeeld van het waarde behoud van goud. Hadden de gelovigen hun giften in het verleden in papier geld gedaan dan zou dat op dit moment vrijwel geen waarde meer hebben. Goud behoudt zijn waarde gedurende lange tijd en de koopkracht die het vertegenwoordigd gaat niet verloren.

Meer info op: Historianet.nl

Goudmarkt ,

Goudprijs daalt tot onder de 1500 dollar en 1030 euro

2. juli 2011 door Goud Expert

De goudprijs is op de eerste handelsdag van juli 2011 gedaald met 0,92% tot $ 1.486,50. In euro’s daalde de goudprijs met 1,23% tot € 1.022,77. De goudprijs beweegt al geruime tijd in een trendkanaal tussen $ 1475 tot $ 1550 en € 1.010 tot $ 1.080. Vanuit een puur technische analyse standpunt is dit een bekend patroon van de goudprijs. De goudprijs kan enkele maanden in binnen een smalle bandbreedte bewegen om daarna snel naar een nieuw hoger niveau te stijgen.

Goudprijs grafiek juli 2011 (dollars)

goudprijs juli 2011 dollars

Goudprijs grafiek juli 2011 (euro’s)

goudprijs juli 2011 euro

Het lijkt erop dat op de korte termijn er wat rust is gecreëerd rond de Griekse schuldencrisis na de aanname van de bezuinigingsmaatregelingen door het Griekse parlement. Deze rust zal waarschijnlijk van korte duur zijn omdat Griekenland op korte termijn nieuw extra geld nodig heeft om alleen al de bestaande schulden die de komende maanden moeten worden afgelost te herfinancieren. Hiernaast is Griekenland erg goed ik het doen van beloften die uiteindelijk niet worden nagekomen. Ook het nu aangenomen bezuinigingspakket zal vrijwel zeker niet worden uitgevoerd.  De Verenigde Staten bevinden zich in een zelfde positie zoals uitgelegd in dit artikel op ZeroHedge. In augustus moeten de VS 500 miljard dollar herfinancieren om de aflopende staatsobligaties van die maand te herfinancieren. Als dit lukt dan is er nog geen dollar uitgegeven aan de werkelijke uitgaven en de dekking van het actuele begrotingstekort. Wanneer de VS voor 4 augustus hun zichzelf opgelegde maximale leenlimiet niet verhogen ontstaat er een acuut probleem.

Op dit moment zijn er zoveel onvoorspelbare factoren in het financiële systeem dat veel beleggers hun toevlucht blijven zoeken in financiële producten met weinig risico. Aangezien staatsobligaties veel van hun glans hebben verloren blijven edelmetalen een populaire optie. Een plotseling onverwacht negatief financieel bericht (zoals het failliet van een bank of een onverwacht negatief economisch cijfer)  kan de goudprijs in zeer korte tijd tot nieuwe records laten stijgen.

 

Economie, Euro, Goudmarkt ,