Wat betekent de eurozone crisis voor de prijs van goud en zilver?

29. juni 2011 door Goud Expert

De crisis in de eurozone heeft ons doen beseffen dat landen met teveel schulden niet onbeperkt kunnen blijven lenen zonder dat dat consequenties heeft voor het vertrouwen dat beleggers in staatsobligaties hebben. De crisis in Griekenland maakt duidelijk dat beleggers op zoek gaan naar andere instrumenten om hun vermogen te beschermen. Goud en zilver zijn hiervoor een van de meest voor de hand liggende instrumenten omdat de waarde niet grotendeels wordt bepaald door politici en centrale bankiers.

Julian Philips heeft in het onderstaande artikel een analyse gemaakt van het ontstaan van de eurozone crisis en de gevolgen hiervan voor de goudprijs. Zijn belangrijkste conclusie is dat hoe minder vertrouwen beleggers in de munt van een land krijgen, hoe meer zij op zoek gaan naar de alternatieven goud en zilver en dan voornamelijk goud. Het gevolg hiervan is de gestaag oplopende goudprijs in alle valuta van de afgelopen 10 jaar en met name die sinds het begin van de financiële crisis in 2008. Niet alleen particuliere beleggers komen tot de conclusie dat het veiliger is om een hoeveelheid goud aan te houden ook centrale banken prefereren goud boven het aanhouden van papieren valuta als reserve. Sinds 2010 verkopen de centrale banken geen goud meer en zijn ze netto kopers van goud geworden. Centrale banken geven dus een duidelijk signaal dat goud nog altijd geld is en goed alternatief is voor andere valuta in de huidige economie.

Lees het hele artikel op mineweb.

Economie, Goudmarkt ,

Grieken kopen massaal goud als bescherming tegen ineenstorting bankensector

23. juni 2011 door Goud Expert

Dat de Grieken zelf ook geen vertrouwen meer hebben in een goede afloop van de Griekse schuldencrisis, blijkt uit het feit dat de verkoop van gouden munten de laatste maanden tot recordhoogte is gestegen. Grieken nemen massaal hun banktegoeden op en kopen hier gouden munten van. De Britse gouden sovereign is traditioneel een van de populairste gouden munten in Griekenland. Ten tijde van de Drachme was de gouden sovereign een parallelle munteenheid omdat de Drachme continu in waarde daalde.

Op maandbasis dalen de spaartegoeden op de Griekse banken met €1,5 tot €2,0 miljard. In 2010 namen de Griekse rekeninghouders in totaal €30 miljard dollar op. Dit is 12,3% van alle spaartegoeden. Deze spaartegoeden worden geconverteerd naar cash geld, goud of op buitenlandse bankrekeningen geplaatst. Dit zet een extra druk op de Griekse banken die hun kapitaalreserves in snel tempo zien dalen. In een fractioneel banksysteem is dit de nachtmerrie van iedere bankier, omdat men in het algemeen 10-20x zoveel leningen aangaat als er tegoeden zijn.

Verleden jaar mei schreven wij al over de stijgende gouden munt verkopen in Griekenland in dit bericht: Grieken kopen massaal gouden munten (27/05/2010). Deze trend zet zich verder voort. Tot nu toe zijn er nog geen berichten gesignaleerd van een daadwerkelijk tekort aan gouden munten. Wanneer de inwoners van één van de grotere eurolanden massaal gouden munten zouden kopen dan zal er echter zeer snel een tekort ontstaan.

Lees meer hierover op goldmadesimplenews.com en de financial times

 

Euro, Goudmarkt , ,

Winbare goudreserves goudmijnen in 20 jaar uitgeput volgens U.S. Geological Survey

18. juni 2011 door Goud Expert

De stijgende goudprijzen van de afgelopen 11 jaar hebben de winstgevendheid van goudmijnen sterk verbeterd. Ook heeft de hoge goudprijs geleid tot veel nieuwe exploratie projecten naar nieuwe goudreserves. Uit het laatste onderzoek Standard Chartered Bank op basis van informatie van het U.S Geologicay Survey, blijkt echter dat er slechts beperkt nieuwe goudvoorraden worden ontdekt en dat binnen 20 jaar de goudvoorraden van de meeste goudmijnen uitgeput zullen zijn.

Er zijn een aantal belangrijke trends waardoor de beschikbare en daadwerkelijke winbare goudreserves van goudmijnen langzaam afnemen. Sinds 1960 stijgen de exploratie kosten om een nieuwe goudreserve te vinden continue. Ook pogingen om grotere exploratie projecten op te zetten hebben tot weinig nieuwe goud-ontdekkingen geleid. Alle grote ontdekkingen zijn gedaan en men ontdekt alleen nog maar kleine goudreserves.  Tevens daalt de gemiddelde opbrengst per ton gouderts steeds verder. In 1960 leverde 1 ton gouderts gemiddeld 2,96 gram puur goud. In 2000 leverde 1 ton gouderts nog maar 1,37 gram puur goud. Er zijn dus diverse trends aanwezig waardoor het steeds moeilijker wordt om het huidige productie niveau van circa 3.000 ton per jaar te handhaven.

Op basis van de tegengestelde trends van dalende productie en stijgende vraag uit India en China verwacht Standard Charter Bank een goudprijs van $ 5.000 in de nabije toekomst.

Meer details leest u hier op oilprice.com

Goudmarkt , ,

Is de zomer van 2011 opnieuw een goed moment om goud te kopen?

11. juni 2011 door Goud Expert

Gedurende de afgelopen 10 jaar toen de goudprijs ieder jaar steeg en tijdens de sterke opgaande goudmarkt in de jaren 70, was de zomer altijd de beste periode om goud te kopen. De maanden juni, juli en augustus lieten relatief gezien de minste stijging zien. Of de zomer van 2011 opnieuw ditzelfde patroon in de goudprijs zal laten zien is de vraag. Diverse analisten komen tot verschillende conclusies. Het is namelijk eenvoudiger om het verleden in grafieken te verklaren dan de toekomst te voorspellen.

De analisten van Casey Research hebben de onderstaande grafiek gemaakt die gemiddelde prijsstijging per maand van goud laat zien over de afgelopen 10 jaar.

Goudprijs in Juni relatief zwak

Op basis van deze grafiek blijkt dat de maanden juni en augustus het beste moment zijn om goud te kopen. Op basis van de trend de afgelopen 10 jaar is het niet onredelijk te verwachten dat we gestart zijn met een periode van zwakkere goudprijzen. Alhoewel de goudprijs nog steeds rond het absolute record van $ 1570,- en € 1085,- noteert en in Britse Ponden deze week een nieuw absoluut record van GBP 944,- heeft neergezet, is een tijdelijke daling te verwachten. Hierbij speelt de algehele malaise op de aandelen beurzen waarbij de prijs van edelmetalen vaak dalen samen met die van de aandelenkoersen.

John Embry, Chief Investment Strategist van Sprott Asset Management komt tot een geheel andere conclusie. Naar zijn mening zijn er 3 belangrijke redenen waarom de goudprijs deze zomer zal stijgen en geen dip zal laten zien. Ten eerste is er een wijziging in de kopers van goud. Waar in het verleden de belangrijkste kopers zich in India bevonden en een groot deel van deze aankopen samenviel met het agrarische zaaiseizoen, komt de belangrijkste vraag naar goud op dit moment van investeerders wereldwijd. Deze investeerders kopen niet op basis van de seizoenen maar enkel door de voorruitzichten van de goudprijs en andere economische ontwikkelingen in de toekomst. Ten tweede zal in juni 2011 het grote QE2 stimuleringsprogramma van de Amerikaanse FED stoppen. Dit zal een verdere daling van de aandelenbeurzen en obligatiemarkten tot gevolg hebben en veel beleggers zullen kiezen voor grondstoffen en edelmetalen om hun vermogen te beschermen. De derde reden zijn de problemen in Europa met de staatsschulden. De schuldpositie van de Verenigde Staten is zeker niet beter dan die in Europa, maar de Griekse crisis zal sneller tot een climax leiden. Deze gebeurtenissen zullen ook een vlucht in edelmetalen tot gevolg hebben.

Beide analyses zijn het wel eens over de lange termijn ontwikkeling van de goudprijs. De fundamentele oorzaken die de prijs van goud, edelmetalen en grondstoffen laat stijgen zijn onverminderd aanwezig waardoor de opgaande markt voor edelmetalen nog lang zal aanhouden.

Lees meer hierover op: Mineweb en Casey Research

 

Goudmarkt, Zilvermarkt , ,

Visie op goud, de dollar en de euro door James Turk

7. juni 2011 door Goud Expert

James Turk de oprichter van goldmoney heeft eind april een prestentatie gehouden op een conferentie over edelmetalen in Munchen. In deze video laat hij zien hoe goud zijn koopkracht heeft behouden ten opzichte van alle valuta die sterk in koopkracht zijn gedaald. Goud is geld en moet als zodanig ook worden beschouwd. Goud is in zijn visie geen investering maar slechts een manier om koopkracht te behouden. Een investering moet op de een of andere manier rendement of cashflow genereren. Juist de unieke eigenschap dat goud geen cashflow genereert, maakt goud tot een van de beste manieren om de waarde van een vermogen te bewaren. Bekijk de hele video.

 

 

Dollar, Euro, Goudmarkt ,