China, sparen, goud en sociale zekerheid

28. augustus 2010 door Goud Expert

In september 2009 maakte de Chinese centrale bank bekend dat zij haar goudreserves had verhoogd van 400 ton naar 1054 ton. Dit was het begin van de sterke stijging van de goudprijs die nog steeds aanhoudt en werd internationaal gezien als een belangrijk signaal.  Minder bekend is dat de Chinese bevolking in vergelijking met de centrale bank grotere kopers van goud zijn.

Volgens het Gold Demand Trends rapport over Q2/2010 van de World Gold Council hebben particuliere huishoudens in China in de periode januari 2008 tot en met juni 2010 in totaal 1057 ton goud aangeschaft. Dit is dus al meer dan de officiële goudvoorraad van China van 1054 ton.

Overzicht goud sparen in China in de periode 1998 tot en met 2010

De afgelopen 10 jaar is een duidelijke trend te zien waarbij de Chinese bevolking zowel absoluut als relatief meer sparen in de vorm van fysiek goud. Volgens hoogleraar Michael Pettis uit Peking, is het besteedbaar inkomen van het gemiddelde Chinese huishouden sinds 2000 met gemiddeld 15% per jaar gestegen. De consumptie groei in China in deze periode was echter veel minder. De gemiddelde vraag naar goud is gestegen met 26% per jaar. Dit is sneller dan de groei van het bruto binnenlands product van China. De vraag naar goud wordt tevens nog extra gestimuleerd door het beleid van de Chinese overheid dat het sparen in actief goud aanmoedigt, onder andere door tv reclames en het openstellen van de goudmarkt voor particulieren.

Goud en sociale zekerheid

China is er in de “savings glut theory” van Ben Bernanke van beschuldigd dat het teveel spaart en te weinig consumeert. Dit grote spaaroverschot exporteert China naar het buitenland (voornamelijk de V.S.) en dit leidt daar tot lage rentes en grote schulden bij Amerikaanse consumenten. Volgens de redenering van Ben Bernanke moeten de Chinezen de Amerikanen dankbaar zijn dat zij zoveel willen consumeren en schulden willen aangaan om China op deze manier van zijn spaaroverschot af te helpen. Wij hebben nooit geloofd in deze theorie. De oorzaak voor een hoog spaarniveau moet worden gezocht in de extra sociale zekerheid die het de Chinezen biedt. Men kiest er bewust voor om het verworven inkomen niet direct te spenderen maar dit te sparen om zodoende meer zekerheid in de toekomst te hebben.

Chinezen zijn al eeuwen lang gewend om minimaal 20% van hun inkomen te sparen. Op dit gebied kan het westen nog een voorbeeld nemen aan China. Het is beter te leven binnen je mogelijkheden en waar mogelijk te sparen dan om je gehele inkomen te consumeren of zelfs te gebruiken om schulden mee aan te gaan. In het westen realiseren steeds grotere bevolkingsgroepen zich dat de beloftes op het gebied van sociale zekerheid niet kunnen worden nagekomen. De eerste voorbeelden hiervan hebben zich ook in Nederland aangediend in de vorm van de verhoging van de AOW leeftijd en de problemen bij de pensioenfondsen en de Griekse crisis. Dit zijn slechts de eerste rimpelingen van een ineenstortend systeem dat volledig is gebaseerd op het aangaan van steeds meer nieuwe schulden die gefinancierd moeten worden met inkomen uit de toekomst.  Uw eigen sociale zekerheid dient u dus zelf te realiseren en het is onverstandig om blind op beloftes van overheden te vertouwen. Zelfs als u het Chinese voorbeeld zou volgen en een groot deel van uw inkomen spaart dan dient u zich te realiseren dat u een long positie in de euro opbouwt en afhankelijk bent van de overheid om de effectieve koopkracht van de toekomstige euro te waarborgen. Als u echter net zoals veel Chinezen daar niet veel vertrouwen in heeft dan is fysiek goud een goed alternatief. Fysiek goud levert geen rendement op maar heeft wel een trackrecord van 5000 jaar als middel om een bepaalde hoeveelheid koopkracht te garanderen.

 

Goudmarkt , ,

Goud verkopen verbeteren tijdens 2010 Indiaas festival seizoen

24. augustus 2010 door Goud Expert

India is traditioneel het land waar de bevolking dat de meeste goudaankopen doet, voornamelijk in de vorm van juwelen. Voor Indiërs is het kopen van goud een combinatie van traditie, religie en investering in fysieke zaken. Het Indiase religieuze festival seizoen dat begint in augustus en eindigt in november is de periode waarin het meeste goud wordt aangekocht. Goud handelaren in India verwachten dat de vraag naar goud voor het 2010 seizoen aanzienlijk hoger zal zijn dan in 2009, ondanks de gestegen goudprijzen.

In 2009 werd er in India totaal voor 405,8 ton goud geïmporteerd voor juwelen. Dit was een daling ten opzichte van 2008 (met een goud import van 501,6 ton) van 19%. Handelaren verwachten dat er dit jaar aanzienlijk meer goud zal worden geïmporteerd dan in 2009 maar niet zoveel als in de topjaren waar er meer dan 600 ton per jaar werd geïmporteerd. In 2009 hebben ook veel Indiërs bestaand oud goud en sloopgoud verkocht om hiervoor nieuwe juwelen aan te schaffen. Deze trend is in 2010 veel minder, het aanbod van tweedehands goud is laag.

Ondanks de aanzienlijk hogere prijzen dan in 2009 is het bezitten van fysiek goud onverminderd populair in India. Nu men zich realiseert dat het niet te verwachten is dat de goudkoers op korte termijn sterk zal dalen, besluit men opnieuw spaargeld om te zetten in fysiek goud.

Lees hier meer over op Kitco.

Goudmarkt , ,

Goudprijs weer terug naar 950 euro

17. augustus 2010 door Goud Expert

De goudprijs heeft de afgelopen dagen een bodem neergezet op het EUR 900 niveau en is nu gestegen tot EUR 951. Het lijkt erop dat de traditioneel zwakkere zomermaanden die altijd een goed koopmoment voor goud bieden ten einde lopen. Een combinatie van een sterkere goudprijs en een zwakkere dollar heeft de goudkoers in euro’s de laatst dagen sterk laten stijgen.

Goudprijs grafiek maart 2010 tot en met medio augustus 2010

Deze grafiek laat zien dat de goudprijs op dit moment het 50-daags gemiddelde heeft bereikt. Een verder stijging van de goudprijs en het overtuigend doorbreken van dit 50-daags gemiddelde kan een duidelijk signaal zijn dat de goudprijs verder kan stijgen en opnieuw een nieuw record in euro’s kan neerzetten.

Goudprijs grafiek augustus 2008 tot en met augustus 2010

De lange termijn grafiek laat nog steeds een duidelijke opgaande trend zien. Ten opzichte van augustus 2009 toen de goudkoers op circa EUR 650 stond, is de goudprijs in augustus 2010 met 46% gestegen.  De fundamentele redenen om in fysiek goud te investeren zijn nog steeds onverminderd aanwezig. Zeer hoge schulden posities bij particulieren, bedrijven en overheden, een onduidelijke economische situatie, een dalend vertrouwen in overheden en centrale banken, een sterk toenemende vraag naar goud wereldwijd en een dalende goudmijnproductie. Al deze factoren kunnen de goudkoers de komende maanden opnieuw opstuwen.  Goudbeleggers dienen echter rekening te houden met de mogelijkheid van dalende koersen van goud en zilver in het geval er opnieuw een wereldwijde aandelen crisis ontstaat.  Net zoals in voorgaande sterke dalingen van de aandelenbeurzen, zal de koers van de edelmetalen en de goudmijn aandelen in eerste instantie sterk meedalen omdat beleggers op deze manier snel liquiditeit kunnen genereren. Deze daling zal dan echter van korte duur zijn omdat goud en zilver na de initiële schok als eerste worden aangekocht als veilige haven tijdens een crisis.

Aandelenbeurzen, Euro, Goudmarkt , ,

Maleisië voert gouden munten in als officieel betaalmiddel

13. augustus 2010 door Goud Expert

De staat Kelantan onderdeel van Maleisië heeft op 12 augustus 2010 een nieuwe officiële gouden munt ingevoerd voor dagelijks gebruik in het betalingsverkeer. De gouden dinar is circa $ 180 waard en de gouden dirham $ 4. Deze nieuwe munten zijn volgens Maleisië een beter alternatief voor de sterk wisselende dollarkoers.

De gouden dinar was eeuwen lang de officiële munt van Maleisië. De overheid is van plan het gebruik er actief van uit de breiden waarbij ook medewerkers het recht krijgen op uitbetaald te worden in gouden dinars. Men is tevens van plan om grotere munten te slaan welke meer als spaar en investeringsmiddel worden gebruikt.

Alhoewel de economie van Maleisië erg klein is, geeft dit toch aan dat er een trend binnen sommige overheden is om minder afhankelijk te zijn van westerse valuta. Goud is dan het meest voor de hand liggende alternatief omdat de bevolking in deze landen de waarde en de functie ervan kent.

Meer hierover op google

Goudmarkt , ,

Pas op voor de Zwitserse KB goudverkopers

9. augustus 2010 door Goud Expert

De laatste tijd worden veel web-seminars (webinars) georganiseerd waarbij men kleine goudbaren van 1, 2.5 en 5 gram goud probeert te verkopen. De organisator hierachter is de Zwitserse KB bank. Wat men er echter niet bij verteld is dat deze goudbaren 35% to 50% boven de actuele goudkoers worden verkocht.

Deze goudbaren worden via het internet maar ook via bijeenkomsten in hotels verkocht (zogenaamde Freedom Events).  Goud is een manier om uw vermogen te beschermen. De populariteit van fysiek goud stijgt de laatste jaren explosief, het is dan ook te verwachten dat onduidelijke organisaties en tussenpersonen hiervan misbruik willen maken. Wij adviseren u altijd om zich goed in de kostenstructuur van ieder goudproduct te verdiepen. De enige zekerheid is fysiek goud in eigen bezit. Vrijwel alle andere producten zijn een papieren contract waarbij u afhankelijk bent van een ander die zijn belofte moet nakomen. In tijden van crisis zijn papieren contracten de eerste die niet nagekomen worden.

Meer hierover op Het Parool en Quotenet

Goudmarkt